·60 syf.····Okunma: 21 Ağustos 2020 17:40 #kitapyorumu
Merhabalarr bir çırpıda biten ama bittiği yerde düşünmeye sevk eden bu kitabı #okudumbitti. Öncelikle Saramago'nun okuduğum bir diğer eserinde olduğu gibi bu kitapta da diyaloğa ve isimlere yer verilmiyor konuşmalar virgüllerle ayrılıyor. Bu bazen kafa karıştırıcı olsa dahi yazarın kendine has bir özelliği olsa gerek. Konusundan biraz bahsedecek olursam vaktin birinde kralın bir sürü kapısının olduğu bir sarayın dilekler kapısına bir adam gelir ve denizcilikle alakası olmayan bu adam kralın bizzat kendisinden bir tekne ister. Amacı ise bu tekne ile bilinmeyen bir ada keşfetmektir. Bu emelini söylediği herkes ona inatla bilinmeyen adanın kalmadığını söylese dahi adam bir türlü bu isteğinden vazgeçmez ve kraldan bir karavela alır. Bu arada ilk başta ona dilekler kapısını açan temizlikçi kadında kralın yanında çalışmaktan bıktığını, tüm isteğinin bir teknede çalışmak olduğu kanısına varır ve kararlar kapısından çıkarak tekne isteyen adamın peşine düşerek ona eşlik eder. Adamın karavelasını yaşanacak bir yer haline getirirler ve günün sonunda uyku vakti gelip çatar. Birisi iskele tarafındaki diğeri ise sancak tarafındaki yatakta yatmaya karar verirler. Yataklarına çekilmeden önce ise adam kadına karşı bir çekim hisseder. Uykuya daldığı vakit çok tuhaf bir rüya görür, uyandığı zaman bir de bakar ki kadın ve adam aynı yatakta yatmaktadırlar. Karavelaya bilinmeyen Ada adını takarlar ve cezirle birlikte denize açılırlar.
'Kendinden dışarı çıkıp kendine bakçadıkça kim olduğunu bilemezsin.'
'Kim olduğunu bilmiyorsan kendin olabilmen mümkün değildir.'
Bu alıntılar ile yazar baştan beri bilinmeyen adayı keşfetmek isteyen adamın aslında kendini keşfetmeye yola çıktığını anlatıyordu bana göre.
Herkese keyifli okumalar dilerim.