2020 3. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2020 13:51
Merhabalar. Bilim kurgunun babalarından sayılan Herbert George Wells'in 1895 yılında ayınlamış efsane romanı Zaman Makinesi Victoria döneminde İngilterede geçmektedir. Zaman gezginimiz bir zaman makinesi yapar ve geleceğin ingilteresi ne gider önceleri tam hayal ettiğimiz gibi bir gelecek sonrasında biraz daha ileri gittiğinde ise çok farklı bir gelecek ve karşılaşır! İnsanlar kendilerini öldürmekten ve doğayı yok etmekten ne kadar zevk alıyor, bu işin sonu Einstein'ın 4. Dünya Savaşı ile ilgili söylediği yere çıkacak! Zaten Einstein'ından bir asır önce H.G. Wells bunu üzerine bu romanı yazdı. Her şeyi yok ediyoruz ama doğanın karşısında o kadar güçsüz ki! Umarım bir an önce herkes akıllanır!.. H.G. Wells tasarladığı dünya o kadar garip ki insan ırkından geriye sadece iki tür olan Eloi ve Marlocklar kalır. Eloiler yer üstünde yaşayan minik ve pek akıllarını kullanmayan bir tür. Morlocklar ise yer altında yaşayan ve vahşi bir türdür. Bu ikisi arasında ki dünyayı, geleceği ve bağlantıları Zaman Gezegen'imiz çözmeye çalışır ve başına binbir türlü olay gelir zaten sade bir şekilde dilimize Celal Üster tarafından çevrilmiş ve dolu dolu bir kitap. Hemen okursunuz. Ha bir de bu kitap 1960'ta George Pal, 1978'de Henning Schellerup ve 2002'de Simon Wells ve Gore Verbinski tarafından üç kere sinemaya uyarlandı. Bunların sadece 1960'da ve 2002'de çekilen filmleri gördüm. İkisi de gerçekten kendi türüne ve dönemine göre harika. 1960'da ki tam eski-filmler havasında bakışlar, duruşlar vs. 2002'deki filmde ise kitaba pek bağlı kalmamış yönetmenler, bayağı bir değişiklik yapmış yönetmenler ama güzel film olmuş. Mutlaka okuyun ve izleyin. İyi okumalar.
Zaman MakinesiH. G. Wells · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202437,1bin okunma