Bütün Alıntılar
üzüntü bir zehir gibidir; onu sevebiliriz ama, yararını göremeyiz; 5 Sıkıntılarından, yani küçük sıkıntılarıadan söz etmezsen, onları unutur gidersin. 6 Deneyimimle bilirim ki, kendile￾rinden sıkılanları eğlendirmek mümkün değildir. 7 Mutlu olmaya niyet etmedikçe insan mutlu olamaz. 7 neşeyi davet eden bütün düşünceler sağlığa da yararlıdır. 11 Sevinç, iç organlarımızı, en usta doktordan daha iyi düzene koyar. 12 Bilgi uzaktan hoşa gitmez, içine girmek gerekir. 14 gerçek nedenlerini bilme￾dikçe huylarımıza asla hükmümüz geçmez. 15 Sıkıntılı zamanlarınızda mantık yürütmeye çalışmayın, çünkü mantığınız kendi aleyhinize dönecektir; yalnızca şimdi her okulda öğretilen o kol kaldırma ve bükme hareketlerini yapmaya çalışın; sonuç sizi hayrette bı­ rakacaktır. 35 Epiktetos der ki: "Sen istedikten sonra karga da sana uğur getirir." 38 hiç kimse bu dünyada kendinden büyük düşman bulamaz. 38 Kendi olanaklarıyla iş yapmayan kişi için can sıkıntı­ sı kaçınılmazdır. 67 İşsizlik, bütün ahlaksızlıkların anasıdır ama, bütün er￾demleri de o doğurur 72 İnsanın kendi tarlasını ekmesi koşuluyla, tarım onun için işlerin en zevklisidir. Hayal gücü, sürekli, çalışmaktan sonuçlarına, başlanmış işten bitmiş işe gidip gelir. Kazanç düşüncesi bile ikinci derecede kalır, insan kendi emeğinin ürünleriyle süslenmiş topraktan öylesine bir haz duyar. 79 Yorucu işler, sırf yürümek ve hava almak için yaptığımız ge￾zintilere benzer. İnsan bütün yol boyunca yorgundur. Eve dönünce yorgunluktan eser kalmaz. Oysa en güç işte bile in￾san kendini hafif ve yorulmamış hisseder, sonra iş bitince bir gevşeme, ardından da rahat bir uyku gelir. 82 yaptığı işte kendi iradesinin izlerini bulan kişi çok mutlu olur. 83 Yarat￾ma mutluluğu hayali değildir ve hayal edilemez. O yalnızca madde halinde vücut bulur. Onu zihnimizde tasarlayamayız. Yazarlar çok iyi bilirler ki, güzel konu diye bir şey yoktur. Hatta diyeceğim ki, güzel konudan sakınmak gerekir. He￾men kolları sıvayıp işe girişmelidir. Bu da, umudu bir yana bırakıp insanca işe sarılmak demektir. Yapmak için yıkmak demektir. Romanla onu esinlendirmiş olan gerçek olay ara￾sındaki şaşırtıcı fark da bundan ileri gelir. Ressam, modelin gülümsemesine kaptırır kendini. 84 Mutsuz olmak zor bir şey değildir. Güç olan, mutlu olmaktır. Ama güçtür diye denemekten de kaçınacak değiliz ya! Tersine; "bütün güzel şeyler güç ele geçer, n demiş atalar. 91 "Her olayın bıçak gibi iki yüzü vardır, elinize alırken keskin tarafını avcunuza batırıp canınızı yakmanın ne anlamı var?" 101 İnsanlar mesleklerinden şikAyet ediyorlarsa, bunu dikkatsizlik yüzünden, biraz da nazik olmak için yaparlar. Bağlı oldukları şeylerden değil de, kendiliklerinden yaptıkları ve ortaya çıkardıkları şeylerden konuşmaya davet ettiniz mi hemen bülbül kesilirler; neşeli birer bülbül... 102 Le Sage'ın dediği gibi, "önce mutlu olun; çünkü mutluluk barışın meyvesi değildir; mutluluk barışın ta kendisidir." 104
Eğitim