Puan vermedi·188 syf.····Okunma: 29 Ağustos 2020 15:12 William Shakespeare'dan okuduğum ikinci eser Hamlet. Othello'yu okuduktan sonra Shakespeare okumak için çok geç kaldığımı farkettim ve hemen başka bir eserine sarıldım :).
Shakespeare'in gerçekten var olup olmadığı bile henüz bir soru işaretiyken eserlerinin bu kadar sevilmesi ve el üstünde tutulması ayrı bir merak konusu. Shakespeare aynı zamanda başkalarının eserlerini çalmakla da suçlanıyor. Eserlerini bir başkasının yazıp, şanı şerefi dolayısıyla ortaya çıkmak istemediği için Shakespeare'in adı arkasına saklanmış olabileceği kuşkusu bundan doğmuş olsa gerek. Her ne kadar ortalıkta böyle söylentiler var olsa da Shakespeare'in eserlerindeki büyülü ve ahenkli dili insanı içine çekmeye yetiyor. Acıysa acı, hüzünse hüzün, mutluluksa mutluluk; sonuna kadar hissettiren, oyunu izlemeden izlettiren bir sanatçı Shakespeare.
Gelelim Hamlet'e. Shakespeare Hamlet'le bir intikam tragedyası sunuyor biz okuyuculara. İntikam ve öç alma duygularının ön plana çıktığı bu eser gerçek hayatta da sürekli deneyimlediğimiz ve içinden çıkamadığımız çetrefilli durumları da bize sade ve yalın hâliyle anlatıyor. Kısaca bizi bize anlatıyor.
Danimarka kralı olan Hamlet'in babası kısa süre önce ölür. Ölen kralın yerine Hamlet'in amcası geçer. Aynı zamanda da annesiyle evlenir. Bir süre sonra arkadaşları ölen kralın hayaletini görür ve Hamlet'e haber verir. Hamlet kralın hayaletiyle konuştuktan sonra babasının amcası tarafından ihanete kurban edildiğini öğrenir.
Çoğu kez bir eseri okurken olayların gidişatını az çok tahmin ederiz. Fakat Hamlet'te benim için öyle olmadı. Sonuna kadar olacakları tahmin etmek ve kahramanların konuşmalarından kişiliklerini saptayabilmek benim için zor oldu. Özellikle Hamlet'in deli rolü yaparken bile ustalıkla iğneli cümleler kurması okurken en çok zevk aldığım bir o kadar da üzerine düşündüğüm bölüm oldu.
Son olarakta Sabahattin Eyüboğlu'nun zengin çevirisine değinmek isterim. Shakespeare'ın ne kadar büyülü ve ahenkli bir dili varsa Sabahattin Eyüboğlu da bir o kadar eşsiz bir dile ve Türkçe'ye sahip.
Keyifli okumalar dilerim