2020 61. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2020 11:55
Babalar Ve Oğullar orijinal adıyla "Babalar Ve Çocuklar" kuşaklararası çatışmanın realist romanı. Kitap 19. Yüzyıl Rusya'sında öğrenim hayatlarını bitirerek taşraya dönen kendilerini "nihilist" olarak tanımlayan gençleri konu alır. Gençler kendilerini "nihilist" olarak tanımlarken, taşra halkı ise gençleri "doğal sosyalistler" olarak tanımlar. hiçbir şeye ihtiyaçları olmadığını düşünen gençler varını yoğunu satıp taşraya yerleşirler. Taşrada köylü gibi davranışlar sergilerler. Fakat evdeki hesap çarşıya uymaz ve böylece köylüler ile mini nihilist gençler sürekli çatışır. (19.yy Rusya'sının bir parçacık özeti.) Turgenyev de bu çatışmayı Babalar Ve Oğullar Kitabında işler. Kitap yayınlandığı ilk zamandan itibaren yoğun eleştiriler alır ve genç nihilistlerin sayısı gün geçtikçe artar. Turgenyev, Bazarov karakteri üzerinden nihilistleri yansıtır okuyucuya. Bazarov, aşılmaz duvarları olan ağır bir nihilizm savunucusudur. Öylesine umursamazdır ki Turgenyev onun hayat görüşünü karaktere kattığı şu konuşma ile belirtiyor: " Geçmişi hatırlamanın lüzumu yok, geleceğe gelince onun için de kafa patlatmaya değmez." İşte böylesine bir karakterdir Bazarov hiçliğin pençesinde Ve umursamaz. Turgenyev, Bazarov tipinin "nihilizmini", babaların ise "romantizmini" okuyuculara aktarıyor. Sayfalar iki farklı görüş kuşağının çatışması ile devam ederken, Turgenyev daima hiçliği savunan ve bir hiç olarak kalan bazarov karakterini hiç olmak ile sonlandırıyor. Kitap tam anlamıyla benim için efsaneydi. en başta hiç sevmediğin Bazarov karakterini bile sayfalar ilerledikçe sevmeye başladım. Her şeyden önceTurgenyev'in Bazarov karakteri üzerine kendi düşünce dünyasını yansıtması ve gelecek olan tüm eleştirilere rağmen bundan korkmadan yazması tam takdir edilecek bir davranış. Yoğun felsefik bir yanı olmayan hafif bir kitap okuyacak olanlara keyifli okumalar. ♥
Felsefe
Babalar ve OğullarIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202555,8bin okunma