Bir İdam Mahkumunun Son Günü
2020 8. kitabı
Kesinlikle okunması gereken bir klasik. Kitap bittikten sonra belki bir kaç ay önce haberlerde görüp okuduğum, etkisinden kurtulamadığım, hatta göz yaşlarımı tutamadığım olaylarda; " Nasıl nasıl nasıl yapabildi ? Neden bu kadar kötü? Bunu yapan insan olamaz. Yaşamamalı..." dediğim konuşmalarım zihnime doluştu. Kendine emanet edilmiş bir köpeğe tecavüz edip öldüren biri, bir kadını parçalara bölüp yakan üzerine beton döken biri sadece yakın zamanda olmuş binlerce kanımızı donduran olaylardan bir ikisi ve daha binlercesi ... İçten içe bu caniliği yapanların ölmesini istemiştim. Bu karanlık, insanda yaşam sevinci bırakmayan orda burda okuduğumuz olayları -daha iyi empati yapabilmek adına- bir yakınımızın yaşamış olma ihtimalini düşündüğümüzde, suçlu şahsın belki gözlerimizin önünde acı çekerek ölmesini isteyeceğiz. İdam olmalı mı olmamalı mı kitabı okuduktan sonra ne hissedeceğinizi bilmiyorum ; fakat Victor Hugo, kendimi bir idam mahkûmu yerine koymamı sağladı. Bana : "O dönemde yaşayan, idamı izleyen; kitabı okurken caniliklerine, hissizliklerine öfkelendiğim insanlardan farklı mıyım?" dedirtti. Sözümü kitapta geçen bir cümleyle bitirmek istiyorum; ''İntikam almak bireyseldir, cezalandırmak Tanrı'nın işidir.''
Bir İdam Mahkumunun Son GünüVictor Hugo · Koridor Yayıncılık · 2019152,3bin okunma