2020 82. kitabı
Yeni bir "varlık bilim" anlayışına doğru. "TABİYAT" ( Kitabın ismini elimden geldiğince, benim gibi felsefi terimleri yeni öğrenenler için tercüme etmeye çalıştım. ) Spinoza'nın Sevinci ile, önce beni sonra da birçok arkadaşımı felsefenin içine çeken Balanuye'nin yeni bir kitabının çıktığını duyunca hemen kitapçıya gittim ,"geldi bitti" filan denirken sonunda bir şekilde kitaba ulaştım. Ancak, üç beş kitap okumakla felsefe öğrenmenin imkansız olduğunu bir kere daha bu kitapla anladım. Çetin Balanuye , benim gibi konudan uzak kişilere Spinoza 'yı ve felsefesini basit bir dille anlattıktan sonra, bu dafa felsefe öğrenimi görmüş ve görmekte olanlara Spinoza'nın doğrularından ayrılmadan yeni bir yol öneriyor. Normal şartlarda onuncu sayfada kitabı bırakmam gerekirken, 165 sayfayı okudum, evet her ne kadar tekrar geri dönerek altını çizerek, sözlüğe bakarak da olsa tüm kitabı bitirdim. Ancak itiraf etmeliyim ki bazı sayfaları o kadar zevk alarak okudum ki , ben bile şaşırdım. Şimdi diyeceksiniz ki neden kendini bu kadar zorladın? Açıkçası amacım biraz daha felsefe hakkında bilgi sahibi olmaktı. Bununla birlikte şunu söylemeliyim ki , hiçbir yazar ( filozof ) felsefeden anlamayan insanlara Çetin Balanuye kadar güzel hitap edemez. Sanırım bu da, Spinoza'nın konuları anlatırken kullandığı "geometrik anlatımı" anımsatan "aforizma" yöntemini kullanmasından kaynaklanıyor. Güzel bir tecrübeydi.
NaturansÇetin Balanuye · Ayrıntı Yayınları · 202070 okunma