Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeni Bir Ontolojiye Doğru

Naturans

Çetin Balanuye
“Çetin Balanuye, çağdaş felsefenin Yeni-Realist eğilimlerini çok yakından tanıyan bir düşünür. Bu akımlar üzerine çalışarak, Spinoza’nın zamana boyun eğmeyen düşüncesinden çağrışımlar taşıyan yeni bir ontoloji öneriyor. Kitap sizi huzurlu bir düşünme eylemine çağırıyor; öyle ki, bütün felsefe tarihi gözlerinizin önünden geçiyor.” [Graham Harman] “Balanuye, felsefede yeni bir yol açıyor. Aynı anda hem en kadim hem de en önemli kalabilmeyi başaran bir yol: Gerçekliğin doğasına ilişkin tümüyle önyargısız ve bilgece bir kavrayış. Göz kamaştırıcı bir eser ve büyük bir filozofla karşı karşıyayız.” [Maurizio Ferraris] “Geometrik yöntemle değil aforizmayla, tanımlar ve aksiyomlarla değil felsefi denemelerle düşünen bir Spinozacının kitabı bu. Çetin Balanuye güncel felsefedeki ontolojiye dönüş eğilimini derinlemesine benimsiyor ve bir yandan bu eğilimin önde gelen figürleriyle (Harman, Ferraris, De Landa, Bryant), diğer yandan Yunan filozoflarıyla, Nietzsche’yle, Deleuze’le diyalog içinde kalarak Spinozacı bir güç ontolojisi öneriyor. Varlık felsefesine ilgi duyanların, ‘ne vardır?’ ve ‘biz neye var deriz?’ sorularını indirgemeciliğe düşmeden ortak bir çerçevede irdeleyen bu çalışmayı büyük bir zevkle okuyacaklarına eminim.” [Hakan Yücefer] “İlk Spinoza kitabı bir şerhti, ülkemizde eksikliği duyulan bir boşluğu titizlikle doldurmaya yönelik çabanın eseriydi. İkincisi, Spinoza’nın sevincinin, kendi yaşam serüvenlerimizle onu mukayese ederek kâh orada, teoride, kâh burada, pratikte ince hassasiyetlerle nasıl gösterilebileceğini ortaya koydu. Bu seferki başka değil, başkada devam eden... Etik ve politik olanı güç ontolojisinin olanaklarıyla düşünmeyi sürdüren Balanuye, bu sefer de heybesine Realizmin çağdaş versiyonlarıyla flörtünü kattı. Beni daha çok ilgilendiren, kattıklarıyla başlatabildiğinin, ontolojinin çağdaş zannedilen, fakat her daim göz ardı edilen, yirminci yüzyılın temel ontolojileriyle ilişkisinde bundan sonra nasıl tartışılacağıdır. Bunun temel felsefi güzergâhımız olduğunu düşünüyorum.” [Güçlü Ateşoğlu]
Yazar:
Çetin Balanuye
Çetin Balanuye
Editör:
Güçlü Ateşoğlu
Güçlü Ateşoğlu
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: Ağustos 2020Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
ISBN: 9786053144687Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Yeni bir "varlık bilim" anlayışına doğru. "TABİYAT" ( Kitabın ismini elimden geldiğince, benim gibi felsefi terimleri yeni öğrenenler için tercüme etmeye çalıştım. ) Spinoza'nın Sevinci ile, önce beni sonra da birçok arkadaşımı felsefenin içine çeken Balanuye'nin yeni bir kitabının çıktığını duyunca hemen kitapçıya gittim ,"geldi bitti" filan denirken sonunda bir şekilde kitaba ulaştım. Ancak, üç beş kitap okumakla felsefe öğrenmenin imkansız olduğunu bir kere daha bu kitapla anladım. Çetin Balanuye , benim gibi konudan uzak kişilere Spinoza 'yı ve felsefesini basit bir dille anlattıktan sonra, bu dafa felsefe öğrenimi görmüş ve görmekte olanlara Spinoza'nın doğrularından ayrılmadan yeni bir yol öneriyor. Normal şartlarda onuncu sayfada kitabı bırakmam gerekirken, 165 sayfayı okudum, evet her ne kadar tekrar geri dönerek altını çizerek, sözlüğe bakarak da olsa tüm kitabı bitirdim. Ancak itiraf etmeliyim ki bazı sayfaları o kadar zevk alarak okudum ki , ben bile şaşırdım. Şimdi diyeceksiniz ki neden kendini bu kadar zorladın? Açıkçası amacım biraz daha felsefe hakkında bilgi sahibi olmaktı. Bununla birlikte şunu söylemeliyim ki , hiçbir yazar ( filozof ) felsefeden anlamayan insanlara Çetin Balanuye kadar güzel hitap edemez. Sanırım bu da, Spinoza'nın konuları anlatırken kullandığı "geometrik anlatımı" anımsatan "aforizma" yöntemini kullanmasından kaynaklanıyor. Güzel bir tecrübeydi.
Naturans
NaturansÇetin Balanuye · Ayrıntı Yayınları · 202051 okunma
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Spinoza uzmanı Çetin Balanuye hoca diyor ki Varlık Felsefesi Bilgi Felesefesi tarafından katledilmiş. Onu kurtarmak için Naturans i okumaya davet ediyor. Basit dili ve gündelik hayattan örneklerle yine keyifli bir felsefe kitabi yazmış.
Naturans
NaturansÇetin Balanuye · Ayrıntı Yayınları · 202051 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Varlık Bilim
Çetin Balanuye yeni bir ontolojiye (varlıkbilim) kapı aralarken, şu soruları soruyor; Biz neye ”var” deriz? Bir de -biz diyelim ya da demeyelim- “ne” vardır? Sanırım en önemli kısmı burası -biz diyelim ya da demeyelim- “ne” vardır? İnsanı merkez alan epistemolojinin (bilgibilim) gölgesinde kalmış ontolojiye Spinozacı bir felsefe ile "her şey gücü yettiğince var kalmak için çabalar" sözünde ki güç ve varolmaktan yola çıkarak şu açıklamaları yapıyor. "Her ne “var” ise “gerçektir” ve “güç ifade eder” ya da “güç ifade eden” her ne ise o “var”dır ve “gerçektir... "Her bir şey ancak başka şeyleri etkileyip o şeyleri buna—kendi varoluşuna— ikna ettiği ölçüde vardır, bu sürdükçe var kalır ve gücünün yetmediği yerde de var olmaktan çıkar." Yani kısacası biz var desek de demesek de gücü ve etkisi olan "var" ve olanı olmakta olan açıklıyor. Harikalık bir kitap daha... "Vardığımız yer, henüz başlayacağımız yerdir..."
Naturans
NaturansÇetin Balanuye · Ayrıntı Yayınları · 202051 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Ne vardır? Neye var deriz? Bu sorulardan ilki ile başlayıp ikincisine kadar ki felsefe, insan merkezci bir biçimde ilerliyor ve var olmanın ( gerçek olmanın) insan ile birlikte oluştuğunu söylüyordu. Bu felsefe Kant ile beraber altın çağını yaşarken ( Kant'a göre; görünüşler kendi içlerinde var olamazlar, yalnızca bizdedirler.) Kant sonrası
Naturans
NaturansÇetin Balanuye · Ayrıntı Yayınları · 202051 okunma
Reklam
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsan,soru sormanın sözde yüceliğini cebinde taşıyadursun,başka tüm var olanlar gibi yanıtsız eylemdir.Hayat herhangi sorunun yanıtı için duraksar?Biz yanıtlarla özgürleşemez olanız;eyleyerek var olmaktan başka ne çaremiz var ?
Naturans
NaturansÇetin Balanuye · Ayrıntı Yayınları · 202051 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
kitap konusunda söyleyecek çok şey yok. spinoza ve "bilmek" ilgi alanınızdaysa birkaç defa okunacak bir kaynak. kitabın merkezinde "gvarsa" kavramı var ve diyor ki hoca; "her ne var ise gerçektir ve güç ifade eden her ne ise vardır ve gerçektir." okunmasına...
Naturans
NaturansÇetin Balanuye · Ayrıntı Yayınları · 202051 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Spinoza'nın doğrularına dayanarak, varoluştaki, etki, güç, enerji birikmlerinin hayata yaptığı sürekli değişimleri müthiş ortaya koyuyor. Biz neye "var"deriz Ve" ne" vardır, sorularına aranılan yanıtlar üzerinden felsefeye yeni bir bakış yolu sunuyor. Harika kitap..
Naturans
NaturansÇetin Balanuye · Ayrıntı Yayınları · 202051 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.