Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Ashab-ı Uhdud
Himyerilerin bulunduğu bölgede putperestlik hakim idi ve “Nasr" isimli puta taparlardı. Sonraki yıllarda Habeşlilerin istilasına uğradılar ve Hıristiyanlık yayılmaya başladı. Bizanslılar da bölgeye hakim olmak ve ticari faaliyetlerini genişletmek için Hıristiyanlığın bölgede yayılmasına destek veriyorlardı. Bu amaçla bölgeye papazlar göndermişler ve Necran'da bir manastır inşa ettirmişlerdi. Diğer bir din olan Yahudilik bölgeye tüccarların yaptığı seyahatler sonucu ulaşmıştı. Yahudiliği seçen kral Zu Nuvas, Yosef adını almış ve bölgede Hıristiyanlığı yok etmek amacıyla Necran'a saldırmıştı. Kur'an ifadesiyle muvahhit mümin Hıristiyanları Yahudiliği kabule zorlamıştı. Kabul etmeyenleri "Uhdud” adı verilen içi ateş dolu çukurlara atarak diri diri yakmıştı.
Sayfa 33 - Ankara Okulu Yayınları
··
34 görüntüleme
Mihriban okurunun profil resmi
Himyeriler (Himyer) Sebelilerden sonra onların bir kolu olan Himyerliler, (MO, 115-MS. 525) Güney Arabistan'da devlet kurmuştur. Savaşçı özellikleriyle bilinen Himyeri krallarından bazıları Tubba lakabıyla anılırdı. Bozulan tarımı yeniden düzenleyen Himyerlilerin büyük ordular kurarak, Irak ve Bahreyn'e kadar hakimiyet alanlarını genişlettikleri, dahası Hicaz'ı da içine alan bir hakimiyet tesis ettikleri nakledilir.
Mihriban okurunun profil resmi
Kahrolsun Ashab-ı Uhdûd. 'Tutuşturucu-yakıt dolu o ateş,' Hani kendileri (ateş hendeğinin) çevresinde oturmuşlardı. Ve mü'minlere yaptıklarını seyrediyorlardı. Onlardan, yalnızca 'üstün ve güçlü olan,' öğülen Allah'a iman ettiklerinden dolayı intikam alıyorlardı. Buruc/4-8.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.