·129 syf.····Okunma: 26 Eylül 2020 02:20 Yüzün çarpıksa, aynayı suçlama (Rus atasözü)
Müfettiş, 19. yüzyıl yozlaşmış bürokratlarını acımasızca alaya alan oyun. Gogol, trajedi sayılabilecek toplumsal bir sorunu mizah ile bütünleştirmiş ve karşımıza komedi çıkmış. Kitap, kaymakamın kentlerine müfettiş geleceği haberi alması ve bu sorunu kentin ileri gelen memurlarına haber vermesi kısacası karakterlerin yaşadığı panik duygusu ile başlıyor. Ve kitap boyunca karakterlerin durumu düzeltmeye çalışmalarını ve daha çok batırmalarını okuyoruz.
Gogol’u her okuduğumda; işlediği konuları basit bir dil, halktan karakterler ile bize bu kadar etkili bir şekilde sunmasına şaşırıyorum. Bu kitabı okurken de çok sık güldüm, kitabın işlediği sorunun güncelliğine inanamadım. Kitap bana göre yalnızca sorunu alaya almamış, somut kılmış. Kitabı bitirdiğimde, kitabın başında verilen atasözünün -Yüzün çarpıksa, aynayı suçlama- kitabın ana fikrine çok yakın olduğunu düşündüm ve kitaptan daha çok etkilendim. (Küçük ayrıntıları her zaman daha çok severim :)
Keyifle okuyacağınız sizi düşündürecek bir kitap. Okuyun :)