Gercek?
2020 7. kitabı
Gerçek nedir? <<Spoiler içerir>> Kitabın başından sonuna macerası bu arayış üzerine kurulu. Gelecek sekillenebilir muhakkak, insanlar manipüle edilebilir muhakkak, hayat kisitlanabilir, kosullandirilabilir muhakkak peki gerçek nedir? Peki geçmiş değiştirilebilir mi? Orwell'in insanin koyunsulugu üzerine kurguladığı, yöneten ile yönetilen arasindaki bağın zannedilenden çok daha kuvvetli olduğu ve insanın zannettiği kadar da kendi kararlarını alan, özgür iradeye sahip bir mahluk olmadığını sıradışı bir anlatiyla beyinlerimize lime lime kazimaya calistigi esrarengiz eseri. Kitabı okurken, bir distopyanin içinde olduğunuzu anlamamak için uğraşmanız gerekmekte, gelin görün ki içinde bulunduğunuz distopya fantastiklikten çok uzak bizim görmeyi reddettigimiz gerçek yaşamımızın ta kendisi. Çocukların ce' e oyununu ilk ogrendikleri yaşlarda ellerimizi yuzumuze kapattığınızda nasıl kaybolduğumuza inaniyorlar ise Orwell'de bizim bu oyuna gerçek yasamda nasil inandığımızi bize anlatıyor. Kitap başından sonuna bir meydan okuma tadında ilerliyor ve geçmişi değiştirmek için Süpermen olup dünyanın dönüş yönünü değiştirmeye ihtiyaç olmadığını ya da zamanda yolculuk yapmaya da ihtiyaç olmadığını hatıraların ve toplum hafızasının nasıl değiştirilebileceğini ve aslında öyle kaydadeger birşeye sahip olmadigimizi, yiginlardan olustugumuzu bize, bizi kirmadan anlatıyor. Bizim caresizligimizle, kendi egomuza yenik dususumuzle ve yine kendi kibrimiz yüzünden ne kadar da ahmak olduğumuzu aba altından sopa olarak gösteriyor. Zamanın ötesine cikabilmis defalarca uyarlaması çekilmiş insanlığı düzeltmek için bir cirpinis olarak değil de daha çok insanlıkla yüzüne bakarak dalga geçmek ve kendini yine de begendirerek ironisini kuvvetlendirmek için yazılmış bir eser. İnsana verebileceği onlarca mesajı var, bir tarihi hatırlıyor olusumuzun o tarihi gerçek kılmadigi, aşkın aslında aşk olmadigi, özgürlüğün bir yanılsamadan ibaret olduğunu kendi açık mesajlariyla anlatırken arka plana sıradışı imgeler yerleştirmiş. Bende Orwell'in kendi kendisini tatmin ettiğini düşündüğüm bu eserden muazzam keyf alarak onun amacına hizmet ettigimi beyan etmek isterim. Orwell bize doğruyu ogretmiyor, gerçeği göstermiyor bize sadece gercegin, gercekliginin gerçekten bazen gerçekle bazen gerçek olmayanla sinanabilecegini ustaca anlatiyor, ne diyeyim zor bir eserde şovunu yapmış, takdir etmek bize düşer. Bu eseri okuduktan sonra saksı gibi yasamayacagimi ifade etmek ve hatta haykırmak gelse de içimden yine eseri okuduktan sonra benden beklenen zaten bu olduğunu düşünerek susmustum. Bunun üzerine belki de benim haykirmak istediğimi ve sırf onun eserini okuduğum için susmam gerektiğini planlamış olabileceğini düşünerek tekrar haykırmak istemiştim. Bir kısır döngü halinde bu durum bir süre devam etti. Orwell bugünleri görmüş olsaydı eminim sırıtarak ben demiştim derdi. Ya da belki sadece sırıtır ve öylece seyrederdi. 1984'u okuduktan sonra gerçek alginizin kirilganlasacagina şüpheniz olmasın. İnsanın yaşamı tefekkür etmesi için muhteşem bir eser. Saygıyla Orwell
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200bin okunma