···Okunma: 08 Ekim 2020 17:41 Selam
1875 yılında yazılmış olan “Felatun Bey İle Rakım Efendi” Türk edebiyatının ilk romanları arasında sayılmaktadır. Tanzimat dönemini takiben çıkan ilk Türk romanlarında ana tema “yanlış batılılaşma” üzerine kurulmuştur.
Eserin ferdi teması aşk olup, şehvet, kıskançlık, acıma duygularına da yer verilmiştir. Sosyal tema batılılaşmadır. Fakat sosyal tema ferdi temaya göre daha arka planda kalmış olmasına karşın sosyal tema bütünden çıkarılmamıştır. Mithat; “yanlış batılılaşma” temasını iki ana karakter üzerinden işlemiştir. Alaturka(Rakım) ve Alafranga(Felatun) arasında ki çatışmayı kişilikleri, aile yaşamları, sosyal yaşamları ile geniş kapsamlı olarak ele almıştır. Felatun Bey, yanlış batılılaşma tiplemesini temsil edip sefa hayatı süren bir mirasyedidir. Batı’yı temsil ettiği için “Bey” diye hitap edilir. Rakım Efendi ise ona karşıt bir karakter olarak kurulmuştur. Çalışkan ve tutumludur. Doğu’yu temsil ettiği için “Efendi” diye hitap edilir. Felatun Bey’in yaptığı hatalar üzerinden toplumsal mesajlar verilmiştir. Güncelliğini koruyan bir eserdir. Çünkü günümüzde de bu iki tiplemeyi ve yaşananları – yaşayışları görmek mümkündür. Eser akıcı bir dile sahip olup, konuşma havasında geçiyor. Gözlemci anlatıcı(yazar anlatıcı)tekniği kullanılmıştır. Yer yer kendi düşüncelerini beyan eder, bazen de okuyucuya sorular yöneltmiştir. Bu bağlamda olayların öncesini ve sonrasını bilir, yeri gelince haberdar eder. Romantizm akımından etkilenilmiştir. Yazarın kendi tasarrufu etkili olup, yanlı tutumu etkisiyle okuyucuyu yönlendirmeye çalışmıştır. İyi ve kötü karşılaştırılmaları yapılmıştır. İyinin savunuculuğu yapılmıştır.
Yazarın eserinde kalemine oldukça hakim olduğunu görüyoruz. Zira edebiyatı “halkı eğitmek” adına düşüncelerini ifadeye yer vermiştir. Düşüncelerini Rakım Bey üzerinden vermiştir. Burada bir nevi kendini anlatmıştır. Çünkü, Mithat’ta babasını kaybetmiş, çok çalışmış, ailesine destek olmuş, kendini geliştirmiş ve batıyla tanıdıkları vasıtası ile tanışmış biridir.
“Felatun Bey İle Rakım Efendi” Selçuk Soğukçay tarafından 2012 yılında 3 perdelik müzikal tiyatro oyunu olarak uyarlanarak oyunlaştırılmıştır.
Ahmet Mithat'tan okuduğum ilk eserdi. Açıkçası büyük bir beklentim yoktu fakat beni ziyadesiyle şaşırttı. Çok sevdim ve keyifle okudum. Kitapla kalın, sevgiler...