FARKLILIKLAR KARŞISINDA INSANOĞLU
2020 60. kitabı
Yaklaşık bir sene önce "Okumasamda gözümün önünde dursun." diyerek aldığım, sabırla okuma vaktinin gelmesini beklediğim, merakıma yenik düşüp birkaç sayfasını önceden karıştırıp kendimi suçlu gibi hissettiğim, zihnimin karmakarışık, dilimin lâl olduğu: Dönüşüm. "Gregor Samsa bir sabah huzursuz düşlerinden uyandığında kendini yatağında kocaman bir böceğe dönüşmüş buldu." Bu cümleyi spoi uyarısı vermeden yazmakta bir sakınca görmüyorum çünkü Dünyaca ünlü bu kitabı okumayanların da isminden yola çıkarak hikayenin içeriği hakkında az çok bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum. Hikayede asıl üzerinde durulacak konu Gregor Samsa'nın böceğe dönüşmüş olması değil dönüştükten sonra neler hissettikleri ve yaşadıkları. Evet sanırım burada spoi uyarısı verebilirim, SEVGİLİ OKURLAR BU BÖLÜMDE KİTABIN İÇERİĞİNDEN BAHSETTİĞİMDEN DOLAYI OKUMAMIŞ OLANLARI ÖNCEDEN UYARIYORUM. Böceğe dönüştükten sonra "Eyvah bana ne oldu?" ya da " Nasıl eski halime dönebilirim?" diye kafa yormuyor. durumu olduğu gibi kabulleniyor ve her sabah olduğu gibi işine gitmeye çalışıyor. Bu doğrudan kabulleniş aslında bizim haksızlıklarla dolu bu Dünyada bazı şeyleri halının altına süpürüyor oluşumuzun, kabullenmek istemediğimiz şeylerin yazılı bir şekilde dile getirilen bir şekli olabilir mi? Pek âlâ olabilir. Hemen işe gitmeye çalışması da herkesin kendisini boşlayıp sanki onlara bakmak zorundaymış gibi hissettiren ailesinin bütün yükünün üzerinde oluşunun bir göstergesi. Zaten ilerleyen sayfalarda bunu kendisi de dile getiriyor. Ailede herkes Gregor'a saygı duyuyor, onu seviyor ve sofrada ona da bir tabak ayırıyorlar. Çünkü onun parası var, ne kadar çok para o kadar çok sevgi. peki sonra ne oldu? Para kaynağı kesildi. Gelirler azalıyor giderler artıyor. Ve sanki bunların hepsi Gregor'un suçuymuş gibi dışlanıyor ve yok sayılıyor. Sevgi, saygı, sofradaki tabak... her şey yok oluyor. Oysa Gregor aynı Gregor sadece görüntüsü değişti, şekli, rengi farklılaştı. Ruhu aynı, düşünceleri aynı... Gülün adı değişse bile yine kokmaz mı aynı güzellikte? (Shakespeare) Ama bütün bunlar onun ailece hor görülmesine yetiyor. Bakın ailece diyorum zor durumunda ihtiyacı olan kişiler yani. Ona destek olması gereken annesi ve babası. İnsana ailesi bile destek olmazsa Dünya ne yapmaz ki? Gregor fiziki olarak da böceğe dönüştü ama toplumda insanlara fayda sağlamadığı için böcek gibi davranılan insanlar da var. Bütün Dünya olarak bu hatamızın bilincinde olarak ona göre hareket etmeliyiz. Gregor ne olursa olsun ister insan, ister hayvan, ister bitki olsun nefes aldıkça sevgiyi hak ediyor. BEYAZIN SİYAHA, ZENGİNİN FAKİRE BİR ÜSTÜNLÜĞÜ OLMADIĞI GİBİ İNSANIN DA HAYVANA BİR ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR. İnsanlara faydan olduğun müddetçe yaşarsın ama işin kötüsü faydalı olduğun için yaşadığını bilmemektir. Gregor Samsa ve Martin Eden' in de isyanın nedeni budur. Bu da benden ikisine gelsin: El üstünde tutulduğunu zannedersin, Makamının değil. Seni sevdiklerini sanarsın, Paranı değil. İnsan olduğun için değil, Maaşındandır saygınlığın. Ruhun ölür önce, Bedenin değil. Mutlu olduğun için değil, Yorgunluğunu kapatmak için gülümsersin. Ne olursa olsun türün, Karşındakinin vicdanı kadardır değerin. Seni sevdiklerini sanma, Tek hamlede itilirsin yanlızlığa. Güvenme arkandaki dağlara, Güçlü olduğun kadar yaşarsın bu Dünyada... Franz Kafka benim gözümde hep aşılması gereken kocaman bir dağdı ve ben bu kitapla o dağa yavaş yavaş tırmanmaya başladım.
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,9bin okunma
Daha önce okumuştum, incelemeniz yeniden kitabın nefis anlatımını hatırlattı bana.. Teşekkürler.
sudem
Çok memnun oldum:) Asıl ben teşekkür ederim..