2020 144. kitabı
George Sand "Lavinia".. Helikopter yayınlarından okuduğum üçüncü kitap oldu. Asıl adı Amandine-Aurore-Lucille Dudevant olan Fransız kadın yazar 1804-1876.İki novelladan oluşan kitap tavsiye listemde. 19. Yüzyıl Fransız toplumunu Ve kadınlara biçilen rolleri, adaletsizlikleri yeriyor. Zaten 90 sayfa alıp okuyun.Bu yazarı hemen Flaubert'in arkasına bağladım, yazarın zor günlerinde iletişimde olduğu çok az insandan biri de Sand. Novella nedir peki? Avrupa'da öykü Ve romanın gelişimini etkileyen, gerçekçi ve yergili bir anlatımla yazılmış, öyküden uzun romandan kısa 17500 ile 40000 arası kelime içeren eserlerdir. Son olarak yayıneviyle daha doğrusu çeviri ile ilgili bi notum var. İlk iki kitapta da benzer şeylere denk geldim ama, çeviriler çok eski olduğundan Ve orijinaline dokunulmadığından değinmedim."Allahaısmarladık ya da cenaze namazı gibi .. "Çevirilerin acilen tazelenip daha rafine bir dil haline getirilmesi gerek. Böyle bi dil eski Türk klasiklerinde kabulüm. Ama çevrilmiş bi esere "Allahaısmarladık" eklerseniz. Koridor yayınlarının "Satranç" kitabına, "Öküzün trene baktığı gibi" cümlesini eklemiş haline dönersiniz. Gerçi bu kusurdan sayılmayıp bez kapakları övülmelere doyulamadıysa da☺ Sevgim üzerinize olsun
LaviniaGeorge Sand · Helikopter Yayınları · 20171,292 okunma