Mart 2017
9786055819620

Lavinia
2024 4. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2024 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere George SandGeorge Sand kaleminden LaviniaLavinia kitabının yorumu ile geldim Yılın ilk novella öykü temalı Feminizmi iliklerinize kadar işleyecek olan kitabıyla sizlerleyim. ✿Kitap 91 sayfalık "Lavinia" ve "Markiz" adlı iki novelladan oluşuyor. Lavinia ve Markiz 19.yy. Fransız toplumunu, kadınlara biçilen rolleri, adaletsizliklere, bu iki kadının topluma karşı her zaman fikirlerini savunmalarını okuyup gözümüzde canlandırıyoruz. O dönemlerde kadınların, saygınlık için sevmedikleri kişilerle evlenmesi çok sık görülen bir durummuş. Bunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Kitabı okuduğumuzda daha iyi anlamış oluyoruz. ✿Lavinia çok genç yaşta yaşadığı büyük aşkı tarafından terkedilir ve sonrasında kendinden hayli yaşlı bir lordla evlenir. Dul kaldıktan sonra etrafında hayal edemeyeceği bir hayranlıkla karşılaşır. Hayat sürprizlerle doludur. Peki Lavinia'yı neler bekliyor olabilir? ✿Seksenli yaşlarında ki saygın bir Markiz'in o zamanın şartlarıyla kendinden makam olarak aşağıda olan bir tiyatro oyuncusuna duyduğu aşkı ve Markiz'in aşkı için neleri göze aldığını anlatıyor. ✿Yazarla tanışma kitabım oldu. Kendine özsaygısı olan, ilham veren, cesur, bağımsız kadın karakterleri okumak gerçekten harika ve gerekli... Hikayeler çok akıcı, betimlemeler, anlatım dili çok güzel. Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz Okumayı ihmal etmeyin im t u b i s ʚĭɞim t u b i s ʚĭɞ
Novella
2017 185. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2017 09:02
Lavinia deyince aklıma hemen Özdemir Asaf geliyor. Ama bahsedeceğim Lavinia Asaf'ın ki değil, 19.yy Fransa'sında geçen güçlü bir kadının hikayesi. O dönemlerde kadınların, saygınlık için sevmedikleri kişilerle evlenmesi çok sık görülen bir durumdu. O zamanki toplum ve sundukları, kısıtlayıcı, baskıcı ve kadınların hep bir adım geride olmasını gerektiriyordu. Öyle ki, George Sand yani kitabın yazarı bile o yıllarda erkek takma adı kullanmış ve erkek kıyafetleri giyerek kendisine maskülen bir portre çizmişti edebiyat dünyasında kadın sesini biraz olsun duyurabilmek için. Kitap 91 sayfalık iki ayrı hikayeden oluşuyor. İlk hikayede Lavinia çok genç yaşta yaşadığı büyük aşkı tarafından terkedilir ve sonrasında kendinden hayli yaşlı bir lordla evlenir. Dul kaldıktan sonra etrafında hayal edemeyeceği bir hayranlıkla karşılaşır. Ama ne var ki, ilk aşkı Sir Lionel'i unutamaz. Bu arada Sir Lionel başkası ile evlenmek üzeredir... Diğer bir hikayede ise seksenli yaşlarındaki saygın bir Markiz'in o zamanın şartlarıyla kendinden mevki olarak aşağıda olan bir tiyatro oyuncusuna duyduğu aşkı ve onun için neler yaptığını anlatıyor. Hikayeler çok akıcı ve anlatım dili harika. George Sand, kadının özgür olması ve erkek egemen dönen bir planette dik duruşu ve ödün vermemesiyle hayranlık uyandırıcı. Yazarın tanınması açısından bilhassa önerimdir. İyi okumalar.
2017 74. kitabı
Lavinia, iki farklı hikayeden oluşan, 91 sayfalık bir betimleme şöleni olarak karşımıza çıkmakta. O kadar güzel benzetmeler ve anlatımlar vardı ki, aklımda birebir canlanıp beni o mekanlara kadar götürdü. Kadınları bu tarz karakterlerde görmeyi ben çok seviyorum, her zaman aşkın kölesi olup toplum için yanıp tutuşan değilde, kendi gücünün farkına varıp isteklerini gerçekleştirme gücüne sahip karakterler her zaman olması gerekenlerdir. Bu kitap, 18. yyda iki kadının topluma karşı fikirlerini her zaman savunmalarını gösteriyor. Gayet akıcı, akılda kalıcı iki hikaye, iki güçlü kadın okudum. Çok güzeldi... Tavsiye ederim.
2020 35. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2020 16:03
Okuduğum kitapların fark etmeden nasıl da birbirine bağlı olduklarını bir kez daha gördüm. Zweig otobiyografisinde 19.yüzyıldaki cinsiyet eşitsizliğine ve toplumsal kutuplaşmalara şahit olduktan sonra 18.yüzyıl gerçeklerini bir tokat gibi yüzüme çarptı. Fransız asıllı kadın yazarımız kimliğini ve cinsiyetini saklayarak kitaplarını yayımlamak zorunda kalmış. Kadınlara yüklenen toplumsal kalıplar, aşkın ve sevginin statülere göre değer bulduğu, romantize edilen şu eski zaman aşkları... Ne kadar da kendi olmaktan uzak ve prangalar içindeymişiz meğer. Kitaptaki iki novalla size duygusal bir geçiş sağlamakla birlikte zamanının toplumsal gerçeklerini de göz önüne seriyor.
2020 144. kitabı
George Sand "Lavinia".. Helikopter yayınlarından okuduğum üçüncü kitap oldu. Asıl adı Amandine-Aurore-Lucille Dudevant olan Fransız kadın yazar 1804-1876.İki novelladan oluşan kitap tavsiye listemde. 19. Yüzyıl Fransız toplumunu Ve kadınlara biçilen rolleri, adaletsizlikleri yeriyor. Zaten 90 sayfa alıp okuyun.Bu yazarı hemen Flaubert'in arkasına bağladım, yazarın zor günlerinde iletişimde olduğu çok az insandan biri de Sand. Novella nedir peki? Avrupa'da öykü Ve romanın gelişimini etkileyen, gerçekçi ve yergili bir anlatımla yazılmış, öyküden uzun romandan kısa 17500 ile 40000 arası kelime içeren eserlerdir. Son olarak yayıneviyle daha doğrusu çeviri ile ilgili bi notum var. İlk iki kitapta da benzer şeylere denk geldim ama, çeviriler çok eski olduğundan Ve orijinaline dokunulmadığından değinmedim."Allahaısmarladık ya da cenaze namazı gibi .. "Çevirilerin acilen tazelenip daha rafine bir dil haline getirilmesi gerek. Böyle bi dil eski Türk klasiklerinde kabulüm. Ama çevrilmiş bi esere "Allahaısmarladık" eklerseniz. Koridor yayınlarının "Satranç" kitabına, "Öküzün trene baktığı gibi" cümlesini eklemiş haline dönersiniz. Gerçi bu kusurdan sayılmayıp bez kapakları övülmelere doyulamadıysa da☺ Sevgim üzerinize olsun
2018 43. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2018 00:00
Kitaba adına da veren "Lavinia" ve "Markiz" adlı iki novelladan ibaret olan bu kitap; yazarı George Sand'dan, Neslişah Başaran tarafından çevirisi yapılarak Halikopter Yayınları
2018 20. kitabı
Okunma: 01 Mart 2018 23:54
Artık yalnızca yolculukları, hayalleri, yalnızlığı, dünyadaki gürültüyü, onun içinden gülerek geçmeyi, dahası geçmişe katlanabilmek için şiiri ve gelecekten umutlu olmak için Yaratıcı’yı seviyorum. #Lavinia Okurken kendimi Orta Çağ Avrupası’nın anlatıldığı tiyatro oyununu izliyor gibi hissettim. #HelikopterYayınları’nın çevirilerini ve kitap seçimlerini beğeniyorum. Bu okunası kitabı, tavsiye ederim
2023 41. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2023 07:55
LaviniaLavinia , Fransız yazar George SandGeorge Sand ' ın eseri. Yazar, döneminde bilinen erkek hakim aşk hikayeleri kalıbının dışına çıkan, cesur, bağımsız ve idealist bir yazar olarak tanınmış. Bu özelliklerinin kitaba da yansıdığını söylemek mümkün. Ayrıca yazar için, "büyük kitlelere hitap eden ilk kadın yazar" ifadesi kullanılıyor. Kitaplarını okudukça da bunun nedenini daha iyi anlıyorsunuz. Kesinlikle ilgiyi hak eden bir yazar. Daha önce yazarın Cesaretin KanatlarıCesaretin Kanatları ( #203545968 ) kitabını okumuş ve beğenmiştim. Aynı şeyi Lavinia için de söyleyebilirim.    Kitapta Lavinia ve Lionel' in hikayesi anlatılıyor. Lavinia ve Lionel, bir zamanlar birbirine aşık, nişanlı bir çifttir. Ancak Lionel, Lavinia' ya ihanet eder ve bir süre sonra başka biriyle nişanlanır. Bunu öğrenen Lavinia da aşk mektuplarını geri istemek için Lionel' e haber gönderir ve tekrar görüşmek için anlaşırlar. Ancak bu buluşma ikisini de tahmin etmedikleri bir noktaya götürür.    Bir yanda terkettiği kızı üzgün, acılar içinde bulmak isteyen gururlu bir erkek, diğer yanda yaşadığı ihaneti bir ders olarak gören ve kendini geliştiren güçlü bir kız.    George Sand, Lavinia' da dönemindeki erkek egemen düşünceye güçlü kadın ve arzularına yenik düşen erkek karakter üzerinden tepki göstermiş ve bunu okuyucuyu yormadan yapmış.    Bir solukta okunan, sade, bir o kadar da güzel bir hikayeydi. Okumanızı tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar.
Aşk - Edebiyat - Roman
LaviniaGeorge Sand · Kapra Yayıncılık · 20221,290 okunma
2022 226. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2022 12:58
Her anlamda özel bir kitaptı. Zamanına göre oldukça cesur yazılmıştı. Belki de George Sand o zamanki toplumda dile getiremeyeceği düşünceleri, kavramları bu kitap yoluyla getirmeyi tercih etmişti. Bir anlamda toplumla hesaplaşmak, kadının yerine dair olan belirlenmiş çizgileri silmek ve cinsiyetler arası farkı ortadan kaldırmak için Lavinia’yı bir basamak olarak kullamıştı. Lionel de temsil ettiği erkek figürüyle bunun gerçekleşmesinde önemli bir yere sahipti. Görünürde basit bir aşk hikayesi gibi dursa da altında derin sebeplerin, karmaşaların olduğu bir deneme gibiydi de adeta. Lavinia’nın kendisine dayatılan hayattan vazgeçip kimseye bağlı olmadan ileriye doğru cesurca bir adım atması belki de kendisinin dolayısıyla da kadının özgürleşmesine dair önemli bir hamleydi. Geçmişin yaşattıkları, sonuçları, dayattıkları ne olursa olsun bunu kabul etmeyen ve hayatında yeni bir sayfa açan cesur bir kadın vardı artık.
LaviniaGeorge Sand · Kapra Yayıncılık · 20221,290 okunma
2025 29. kitabı
Okunma: 30 Mart 2025 13:59
Bir erkeğin uzantısı olmayı reddeden iki kadın: Lavinia ve Markiz. Karakterler aşkın içinde kaybolmayıp, kendi seslerini bulmaya çalışıyor. Kadının kuşatılmışlığını kurduğu diyaloglarla zihnimizde canlandırıyor Sand. Çok söylemeden çok anlatıyor. Aşkın kadının yaşamındaki, politik ve toplumsal kimyasını ustalıkla irdeliyor. Özgürlük aşk için feda edilmesi gereken bir şey mi? Kısa, okunması kolay, iki sıcak öykü, tavsiye ederim.
LaviniaGeorge Sand · Can Yayınları · 20211,290 okunma

George SandYazar · 19 kitap
19. yüzyıl, şüphesiz, edebiyat tarihinde eleştiri ve nitelikli yapıtların üretimi alanında en önemli yüzyılıdır. Dönemin burjuva sınıfının zeka inceliği, iyi ile kötü yapıtı birbirinden ayırabilme gibi özelliklerini göz önünde bulundurduğumuzda, kendini diğer çağlardan ayıran farklı bir cemiyetin oluşumuna tanıklık ederiz. Elbette bu kadar değil; yayıncılık alanında devrim niteliği taşıyan değişimlerin getirdiği birçok yeni gazete ve dergilerin bu alana dahil olması ve üniversite çevresinin de bu edebî hareketlenmede kendine yer bulması, yeni polemiklerin oluşmasına ve bu dönemi diğer dönemlerden daha cesur ve üstün kılmasına sebeptir. İşte bu çağ, Tanrı’yı duyma ve güzelliğin sırrını anlama arzusuyla, insanlar için en büyük meselenin aşk ve açlık olduğunu yazdıklarıyla ısrarla savunan Aurore Dupin’in (Duderant Baroniçesi) doğduğu çağdır. Oğlak Yayınları tarafından yayımlanan "George Sand-Hayatımın Hikâyesi" adlı kitap, bizi dönemin bu önemli kadın yazarının belki marazî ruhuna değil ama dünyadaki seyahatine davet ediyor. Asıl adı Aurore Dupin olan Sand, 1804’te Paris’te doğar. İtalya ordusunda subay olan babasının 1808’de görevi dolayısıyla Madrid’e gitmesiyle 1812’ye kadar bu şehirde kalır. Babasının ani ölümüyle birlikte Mayıs 1812’den itibaren büyükannesi ile yaşamaya başlayan Sand burada gramer, Latince ve bilim öğrenimi görürken aynı zamanda müzik eğitimi de alır. Ocak 1818’de Paris’teki İngiliz Dame Agustine Manastırı’na girmesiyle Sand’ın hayatında mistik bir süreç başlar. Bu süreçte, büyükannesinin ölmesiyle birlikte yazar kendini büyük bir boşlukta bulur ve annenin hegemonyasından da kurtulmak amacıyla bir imparatorluk baronunun oğlu olan subay Casimir Dudevant’la evlenir. Artık can sıkıntısının sık sık yer değiştirdiği, mutluluğun sorgulandığı, mutsuzluğunsa kâğıtlara teslim edildiği yeni bir süreç başlamıştır: Le voyage chez M. Blaise-1829... 1831 yılı Sand’ın edebiyat yaşamına artık iyiden iyiye atıldığı yıllardır. Paris’tedir ve daha şimdiden Balzac, Latouche, Felix Pia gibi birçok yazarla ilişki kurmuştur. Kocasından da ayrılan George Sand’ın kendini dönemin edebiyat ortamında var etme mücadelesinde ilk ürünü Jules Sandeau ile 1831 Aralık sonunda yayımlanan Pembe ve Beyaz adındaki romandır. Bu romanda imza J.Sand’a aittir (bu mahlas, sevgilisi olan Jules Sandeau’dan gelir.) Ve ertesi yıl, G.Sand imzasıyla büyük ilgi uyandıran "Indiana" ve "Valentine" adlı iki romanı yayımlanır. 1833’ten 1835’e kadar çağın en büyük şairlerinden Alfred De Musset ile bir ilişki yaşar. 1838’e kadar olan süreçte Sand birçok roman yazar. Bunlardan en önemlisi 1837 tarihli "Mauprat"tır. Görüldüğü üzere Sand’ın hayatı sürekli yazmak ve zamanın önemli kişilikleriyle yaşanan aşklarla geçer. Kısa süren ilişkiler ve bunların getirdiği açmazlar, onu kısa süreli de olsa insancıl (!), biraz da yavan bir mistisizme yönlendirir. Bu dönemde en uzun ilişkisini yaşayacağı Chopin ile tanışır. Nohant-Paris arasında yazmaya devam eder. Daha çok sosyalist eğilimli olan bu yeni romanlar pek hoş karşılanmaz. Biraz da bu durumun getirdiği farklı bir duyarlılıkla kır romanları yazmaya başlar. Bu dönemin en önemli romanı: "Şeytanlı Göl"dür. Hep Tanrı’yı aradı ama... 1848’de başlayan ihtilalle birlikte Sand, politik hayata karışma arzusuyla kendini tekrar Paris’te bulur. Kısa süreli bazı siyasal çalışmalardan sonra 1849’da bir daha dönmeme kararı üzerine Nohant’a gider ve politik hayattan kendini soyutlayarak daha çok tiyatro eserlerine yönelir. Bu alandaki önemli eserleri, "Claudie", "Mauprat", "Flaminio" ve "Maitre Fauilla"dır. Nihayetinde sade ve sakin bir yaşamın içindedir artık. 1856’dan itibaren Nohant’ta yazarak, botaniğe merak sararak ve tiyatro düzenleyerek vaktini geçirir. Bu sakin yaşam içinde hayatına tesadüf eden en önemli olay, 1857’de Flaubert’le tanışmasıdır. Sand, ölümüne kadar kâh aşk romanı kâh kır romanları yazmış, geriye onlarca ilişki, yüzlerce yapıt ve sonuçsuz kalan Tanrı arayışını bırakmıştır. George Sand, coşkun ve ihtiraslı tabiatıyla yaşadığı dönemin neredeyse bütün edebi ve toplumsal cereyanlarına sürüklenmiş, Musset ve Chopin gibi büyük dehalarla girdiği ilişkilerle (yapay da olsa) yazdıklarına bir estetik duygusu kazandırmayı becerebilmiş bir kadın yazar olarak XIX. yüzyıl edebiyatında iz bırakabilmiştir. Sonuç olarak bence, onun yazarlığını ne Baudelaire’in: "George Sand; tüylerim diken diken olmadan düşünemiyorum bu aptal yaratığı, o ki hiçbir zaman sanatçı olamadı." sözü derecesinde aşağılayabilir ne de M. Caro’nun: "George Sand; şüphenin ince azabına karışan öyle insan üstü emelleri temsil ediyor ki..." sözü mertebesine kadar yüceltebiliriz. Ama Sand’ın hayat hikayesi hiç şüphe yok ki yazar olsun olmasın, birçok insanın hayretle ve imrenerek bakabileceği bir ihtiras ve özgürlükle örülüdür. Hayatımın Hikayesi - George Sand