2020 178. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2020 13:01
Virginia Woolf, başlangıçta Pervaneler adını koymuş kitabına.Günlüğünde kitabından Pervaneler olarak bahsetmiş.Sonrasında Dalgalar ismini daha uygun bulmuş. Virginia Woolf, en zor anlaşılan kitabı olan Dalgalar’ı iki yıl içinde üç kez yazmış.Yazması da anlaşılması kadar güç olmuş yani. Woolf düzyazıyla kaleme aldığı Dalgalar’ın şiirsel olarak da güçlü olmasını, roman ve tiyatro oyunu özelliklerini taşımasını amaçlamış.Karakterler tiyatro oyunlarına özgü olarak kendi kendine konuşurken, dış dünyadan bağımsız gibiler.Karakterlerin iç dünyasını dalgaların ritmi gibi bir ritme uyarak yazmış.Düzeltmeleri de yüksek sesle okuyarak yapmış. Eleştirmenler tarafından, Virginia Woolf’un en özgün kitabı kabul edilen Dalgalar, bir başyapıt olarak da nitelendirilmiş. Dokuz bölümden oluşan Dalgalar’da altı kişinin bilinç akımı aktarılır.Bölüm başlangıçlarında italik harfler kullanılan 1-2 sayfalık düzyazıyla yazılmış şiirler yer alır.Ve hepsinde aynı mekânı görürüz.Ufak tefek değişiklikler olsa da.Dokuz metinin her biri güneş sözcüğü ile başlar. Kimlerin bilinç akışının aktarıldığını anlamakta çok zorlandım.Çoğu kez de anlayamadım.Sürekli tek bir kişi konuşuyormuş gibi hissettim. Erkek kadın ayrımı da yapamadım. Üç erkek ve üç kadının iç sesine kulak verirken, anlayabildiğim bölümler Percival ile ilgili bölümlerdi.Bu altı kişiyi birbirine bağlayan, hepsi tarafından sevilen 7. kişi olan Percival’ın Hindistan’da ölümü belki de bu kitaptan aklımda kalan tek şey. Bu altı kişinin tek bir kişinin değişik yanları olduğu düşünülmüş eleştirmenlerce. Virginia Woolf’un günlüğünde Dalgalar’a “bir özyaşamöyküsü denilebileceğini” söylemesi ise bazı eleştirmenlerin, Virginia Woolf’un kendi benliğini ortaya koyduğunu düşünmelerine neden olmuş. Çok çok zorlandığım bir kitap oldu Dalgalar.Ömrüm yeterse tekrar okumayı deneyeceğim.
DalgalarVirginia Woolf · İletişim Yayınları · 20163,962 okunma