1935 doğumlu, hayatı ağır savaş yıllarına tesadüf eden Kenzaburo Oe Dostoyevski,Tolstoy,Rolan,Rünoske ve diğer yazarlardan etkilenerek roman ve hikayelerini gün ışığına çıkarmıştır. Hiroşima ve Naqasakiye atılmış atom bombalarının felaketi yazarın hayatına da yansımışdır.İlk çocuğu - Hikari Oe engelli olarak doğulmuşdur.Çocuğunun bu felaket sonucuyla engelli olarak doğulması yazarı çok etkilemiştir.Ama zamanla Hikarinin müzisyen olarak elde ettiği benzersiz başarılar Oe'yi hayata bağlamıştır.Yazarın son eseri "Son tarzda" adlı 2013-de yazmış olduğu kitabıdır.
"Agu - gökdeki canavar çocuk", ve ya azebaycanca çevirisi ile "Agunun ilahi halüsinasyonu" bağlılık, suç, günah ,sevgi,ihtiyaç gibi bir çok duyguyu dile getiren kiçik hacmli bir hikayedir.Hikayeye adsız kahramanımız bir gözünün görmemesinin sebebini açıklayarak başlıyor. 10 yıl önce üniversiteye başlayan öğrencinin para kazanması gereğiyle işe başlaması gerekiyor.Ona teklif edilen iş ise çocuğunun ölümü sonucu psikolojik dengesini,şüurunu ve aklını yitirmiş olan eski müzisyenle zaman geçirmektir. Genç öğrencinin tek işi onunla bisiklet sürmek,günü geçirmek ve gün bittiğinde parasını alıp evine gitmektir.İlk başta işi garipseyen öğrenci zamanla işine alışıyor,hatta işin kolaylığı yüzünden pek şikayet etmiyor.Zamanla öğrenci çocuğun ölüm sebebini,müzisyenin gözüne görünen çocuğun halüsinasyonlarını,müzisyenin karısından ayrıldığını,başka bir kadınla zamanla yeniden birlikte olduğunu öğreniyor.Ve işleri incelemeye başlıyor.Hatta zamanla bu halüsinasyonu kabul etmeye başlayan ve onun varlığına inanan öğrenci ile müzisyen arasında küçük de olsa bir bağ oluşuyor.İşe neden alındığını,Agunun var olup-olmadığını öğrenen öğrenci cevapları bulduğunda büyük bir sarsıntı geçiriyor.Aradan 10 yıl geçse bile hala olanları unutamayan,görüntüsü yüzünden çocuklar tarafından taşlanmaya maruz kalan ve neticesinde bir gözünün görme yetisini kaybeden öğrenci hikayedeki sırları açıklayarak hikayesini bitiriyor.
Japon edebiyyatının marjinalliğini ortaya koyan,insanların maddeye,varlığa olan bağlılığının kötü sonuçlarını gösteren,ihtiraslarımızın esiri olduğumuzu kanıtlayan ve kendi yaşamının sonuna gelen insanların tümüyle yok olmadığını,onların gökyüzünde yaşadığını ifade eden bu roman bana göre bir başyapıtdır.Şiddetle okumanızı tavsiye ederim.
Son olarak,yazarın müzisyen oğlu -Hikari Oenin en sevdiğim bestesini dinlemeniz için buraya bırakıyorum;
youtu.be/l4e3pI8k6zY