Ütopya
2020 34. kitabı
Tomoasso Campanella yıllarını hapishanede geçirmiş, son derece ağır işkencelere maruz kalmış bir İtalyan filozoftur. Yaşadığı dönemin devlet düzeninden son derece memnuniyetsizdir. Yazdığı Güneş ülkesi adlı eserinde bu memnuniyetsizliğini dile getirerek yönetimdeki aksaklıkları eleştirmiştir. Her ütopyada olduğu gibi Güneş ülkesinde de ideal devlet düzeni tasarlanmıştır. Güneş Ülkesinin halkı Hindistan’dan kaçıp gelen ve erdemli bir yaşam sürmek isteyen insanlardan oluşur. Güneş ülkesi yapısal olarak çember bir görünüme sahip şehir planı içerisinde kurulmuştur. Yedi kat iç içe çemberler sütunlarla yükselir ve merkezinde bir manastır bulunur. Her sütunun duvarlarında bilim ve sanatla ilgili resimler yer alır. Böylece vatandaşlar sürekli bilimsel bilgileri içeren görsellerle karşılaşarak bilgi sahibi olurlar. Sürekli araştırmalar yapılır bilgi üretilir. Özel mülkiyet yoktur. Bunun yerine ortak bir yaşam benimsenmiştir. Özel mülkiyet bencilliğin ortaya çıkmasına sebep olacağı düşüncesiyle yasaklanmıştır. Güneş ülkesi Hoh tarafından yönetilir. Hoh bilgisiyle en üst aşamaya ulaşmış ve mutlak yönetme ve yargılama yetkisi olan hem siyasi hem de manevi lider konumundadır. Hoh'un üç yardımcısı bulunur. Bunlar pon, sin ve mordur. Pon gücü temsil eder devletin , dinin ve insanlığın düşmanlarına karşı acımadan savaşır. Her iki ayda bir, ordu denetimden geçer ve her gün, gerek duvarların dışında gerek içinde talimler yapılır. Her savaştan galip ayrılırlar. Güneş ülkesi campanellaya göre dış tehditlere karşı son derece kurunaklı bir yapıdır. Sin aklı temsil eder. Bilim, Eğitim ve Sanatla ilgilenir. Eğitim sistemi pratik bilgiye dayalı olarak düzenlenmiştir. Teotik bilgi kolayca öğtenilir ama önemli olan bu bilgileri pratiğe dökerek faydalı hale getiremektir. Mor ise sevgiyi temsil eder. Güneş Ülkesinde cinsellikler Sevgi adlı yöneticinin emirleri doğrultusunda yapılır. Üreme için aranan yaş erkeklerde yirmibir, kadınlarda ondokuzdur. Çelimsiz kimseler için bu süre uzayabilir. Bekaret önemli değildir. Çiftleşmeler şu kurala göre düzenlenir:Boylu poslu güzel kadınlar iri yarı, güçlü kuvvetli erkeklerle; şişman erkekler sıska kadınlarla , zayıf kadınlar da şişman erkeklerle birleştirilir ve böylece aşırılıklar arasında denge kurarak soylarının bozulmamasına dikkat edilir. Çünkü bütün erdemlerin gelişmesi beden yapısındaki mutlu dengeye bağlıdır. Güneş Ülkesinin yönetim sistemi monarşidir , az sayıda yasa vardır. Kısa ve herkesin kolayca anlayabileceği bir dille yazılmış olan yasalar tapınağın sütunlarında asılıdır. Her yönetici, buyruğu altındakileri yargılama hakkına sahiptir. Son karar Metafizikçi de biter. Cezalar kırbaçtan ölüme kadar uzanır. Son derece caydırıcı cezalarının olmasından dolayı suç işleme oranı çok azdır. T. Campanellenın Güneş Ülkesi, T.More’un Ütopyası ve platon’un Devleti gibi eserler alternatif bir dünyanın var olabileceğini insanlara göstermek için yazılmıştır. Yaşadıkları sistemle ters düşen, biraz da çağlarını aşan modelleri yansıttılar. İnsanoğlunun mutlu bir yaşayışa kavuşturma yolundaki isteklerini yansıtan önemli eserlerdir.
Felsefe
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Nilüfer Yayınları · 20174,668 okunma