Modern Zamanlar
2020 354. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2020 23:59
İNSANOĞLU AY’A ADIM ATALI neredeyse yarım yüzyıl geçti. Bu zaman zarfında Güneş sistemine yayılamadık belki fakat çok önemli buluşlara ve yeniliklere imza attığımız da su götürmez. Yeni binyılın hedefleri arasında uzay çalışmaları önemli bir yer tutuyor. Bunun için tüm uluslar, siyasi arenadaki çekişmelerini bir kenara bırakıp güç birliği yapmış durumda. Uzay çalışmalarının, en azından orta vadede geri dönüşümü olmayan yüksek maliyeti, devletleri böyle davranmaya mecbur kılarken, bu sinerjinin, elde edilecek başarılar üzerinde anlamsız bir yarıştan çok daha olumlu rol oynayacağı kesin. Son dönemdeki gelişmelere baktığımızda; Mars gezgini Curiosity, geniş kitleler üzerinde etkili olan bir heyecan dalgası yarattı. Diğer yanda, Jüpiter’in uydusu Europa’da Dünya’mızdan 2-3 kat fazla su olması ihtimali ve beraberindeki dünya dışı yaşam olasılığı, uzay araştırmalarına eski popülaritesini kazandırabilir. Makro ölçekteki bu gelişmelerden elde ettiğimiz bilgilere, CERN’deki gibi kuantum düzeyinde deneylerlerden elde ettiğimiz bilgileri eklediğimizde, aslında yeni bir dönemin başında olduğumuzu söylemek mümkün. Bu ay oldukça renkli bir sayıyla karşınızdayız. En güçlü uzay roketlerinden, DNA sıralayıcıya kadar merak uyandıran pek çok yeniliğin nasıl çalıştığını anlatan kapak konumuzu çok beğeneceğinizi düşünüyoruz. Ayrıca, hangimiz ışıktan hızlı hareket etmeyi düşünmemişizdir ki? Her ne kadar mevcut fizik yasaları buna izin vermese de belki de durum sandığımız kadar imkansız değildir. Her halükarda “Warp Faktörü” başlıklı yazımızı okuduktan sonra ışıktan hızlı gitme hayallerinize ket vurmak zorunda kalmayacaksınız. Dahası bu yazı, Güneş sistemimizde hapis olmadığımız ihtimalini akla getiriyor ki bu da çok heyecan verici. Bu ay yeni yazarımız Kozan Demircan; “Europa’da bulunan okyanuslar dolusu su”, “Orcasub denizaltısı” ve “3B yazıcıyla oluşturulmuş elbise” makaleleriyle sizlere merhaba diyor. Artan desteğinizle birlikte kadromuz genişlerken, size sunduğumuz içerik de zenginleşiyor. Sürekli güncellediğimiz Facebook (Popular Science Türkiye) ve Twitter (@PopularScienceT) üzerinden bizi izleyebilirsiniz. Keyifli okumalar. Uzay Tırı 53 tona kadar yük taşıyabilen Falcon Heavy, olağanüstü bir motor gücüne sahip ve tek seferde uzaya pek çok uydu ya da ekipman taşıyabilecek. Nasıl çalışır? Dünyanın en muazzam araçlarını ve oyuncaklarını sizin için mercek altına aldık. Warp sürücüsü Bir NASA bilim insanı ışıktan daha hızlı gitmek mumkün değil. Kedi köpek mamasının kimyası Hayvan sahipleri bu yazıyı mutlaka okumalı. 72 Sicim teorisi Bilim-Kurgu değil, “her şeyin teorisi” olmaya aday, kusursuz bir bilmece. 81 Yüksek topuklar Fen bilimleri, mühendislik ve matematik gibi alanlar neden hala erkeklerin egemenliği altında? 3 Editörden 06 Okur Mektupları 07 Artırılmış Gerçeklik rehberi 08 Megapikseller 92 Soru&Cevap 98 Arşiv Küçük odadaki dev ekran 16 Yeni ve ilginç icatlar 18 Modüler Robotik 19 Golfte dönen oyunlar 20 Katlayın gidin 21 Size günde bir uygulama 22 Şehir içi Volt HABERLER 26 Europa’da su bulduk 29 Higgs parçacığının varlığı kesinleşti 30 Deniz dipleri sizi bekliyor 32 Dünyanın en büyük teleskop çanağı 34 3B yazıcıdan elbise 35 Türk bilim insanları migreni çözdü 36 İnsanlık tarihi baştan yazılıyor 37 Bu gezegenin atmosferinde su var 38 Kalbi olan robot 39 Şeffaf toprak 40 İTÜ Pars Roket Grubu NASIL YAPILIR? 89 Kıyamet traktörü 91 Gri Madde: Alev hortumu
Teknoloji
Popular Science Türkiye - Sayı 12 (Nisan 2013)Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 201317 okunma