···Okunma: 22 Ekim 2020 18:44 ÖLÜMLÜ NESNELER
#okudumbitti #kitapyorumu #ölğmlünesneler#josesaramago
Selamlar nasılsınız uzuuun bir aradan sonra kitap yorumu yazıyorum bugün birazcık heyecanlıyım bu yüzden. :) Saramago 'ya Nobel Edebiyat Ödülünü kazandıran eseri Ölümlü Nesneler. 6 hikayeden oluşuyor. Saramago' nun diğer kitaplarında gördüğümüz hiciv ve ironik anlatımı bu kitapta da ağır basıyor. Nesneleri birer aforizma olarak kullanarak kullanıyor yazar. Kitabın ilk öyküsü olan Sandalye isimli öyküsünde sandalyenin düşüşü aslında bir diktatörün yıkılışını, devrilişini anlatıyor. Yazar öyle güzel anlatmış ki, ilmek ilmek işlemiş resmen sandalyeye ruh kazandırmış.
Ambargo isimli öyküde arabası tarafından esir alınmış bir adamın hikayesi yazıldığı dönemde benzin fiyatları artışını eleştirmek için yazdığı, okurken keşke daha uzun olsaydı dedirten bir hikaye.
Kısırdöngü ise ölümden endişe duyan bir adamın hikayesi bir gğn lehre dev bir mezarlık yaptırır ve görür ki yaşayanlar ile ölenler arasında pek bir fark yok. Burada insanların düşünmemesini eleştiriyor yazar.
Nesneler - benim en sevdiğim öykü- ise insanların harflere göre kademelere ayrıldığı bir toplumda eşyaların isyan etmesini anlatıyor.
Her öykü diğerinden ilginç ve düşündürücü. Saramago romankarındaki gibi zor anlaşılacak bir dili de yok kitabın gayet sade ve basit anlatılmış. Yazarı ilk defa okuyacaklara başlangıç için uygun bir kitap