Gazap Üzümleri
2019 10. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2019 03:46
GAZAP ÜZÜMLERİ - John STEİNBECK. "Gazap Üzümleri" ne ilk olarak Eylül 2018' de başlamıştım fakat 50. Sayfaya gelmeden pes etmiştim. Şimdi anlıyorum ki her kitabın bir zamanı varmış. Kitap ilk bakışta tuğla gibi olarak adlandırılanlar arasında sayılabilir ancak hikâyeye girdiğinizde o kamyonun yolcuları arasına öyle bir dahil oluyorsunuz ki kitabı elinizden bırakamıyorsunuz. Tozun toprağın içinde, aç susuz, doğru düzgün temizlik görmeden, iş aradığınız her kapıdan kovularak en ince ayrıntısına kadar yaşanan Büyük Buhran... Bütün bu zulmün içinde aileyi toplayan, doyuran, herkese umut ve güç veren Anne. Erkek yazarların oluşturduğu kadın karakterler en çok annelik yönünden ön plana çıkıyor. Belki de onlar kadınları en çok anne olduklarında gözlemleyip anlamaya çalıştıkları içindir. Ama tıpkı Toprak Ana' nın Tolgonay' ı gibi Gazap Üzümleri' nin Anne' si de acıların içinde derleyip toplayan kutsal bir varlık gibi resmedilmiş. Kamyonun üstüne kurulan yuvayı, bitmek bilmeyen yolu, karnı sırta yapıştıran açlığı ve kapıların yüze kapandığı çaresizliği hissettirebilmek maharet ister. Her ne kadar okudukça içim daralsa da sayfalar boyunca hiç sıkılmadım. Gazap Üzümleri okunsun, okutulsun. İyi ki, iyi kitaplar var
Gazap ÜzümleriJohn Steinbeck · Sel Yayınları · 202045,6bin okunma