Demir, soyu yani Türk milleti için bir şeref destanıdır.
2020 55. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2020 17:40
Mahmut Esat Bozkurt, 1943 yılında yazdığı bu eserde Timur’u, onun kişiliğini, yönetim anlayışını, devlet politikasını, stratejisini başlıklara bölerek, çok derinlere inmeden, okuyucuyu yormadan, biraz yüzeysel olarak özet niteliğinde bizlere aktarıyor. O döneme kadarki Timur hakkında oluşan puslu havayı dağıtmakta da başarılı oluyor. Bozkurt, hemen hemen bu kitabı kaleme aldığı döneme kadarki yüzyıllar boyunca bu topraklarda tarihçilerce, Timur hakkında çoğunlukla olumsuz yazılar yazılmış, hakkı çok az teslim edilmiş ve ne yazık ki yaratılmaya çalışılan onun ‘kan dökmekten başka hiçbir şey bilmeyen ve bundan zevk alan bir zalim’ olduğu imajı konusunda başarıya ulaşılmıştır. Öyle ki burada kitabı incelediğini zanneden aydın(!) yurdum islamcısı bile M. E. Bozkurt’un, Timur’un Tüzeler’i gibi döneminde yazılmış farklı kaynaklar gibi birinci elden kaynakları kullanıp Timur'u bizlere hakkını teslim ederek anlatmasına ve o zamana kadar ona dayandırılan suçlama ve iftiralardan Timur'u arındırmasına nedendir bilinmez dayanamamış olacak ki M. E. Bozkurt’u, Timur’un hakkını teslim ettiği için yanlılıkla suçlamakta ve adeta şaşkınlıktan küçük dilini yutmaktadır. Oysa M. E. Bozkurt, Timur'un hakkını teslim etmede dürüstçe davranan geçmişteki birçok Osmanlı aydınının, yazarının kaynaklarından tut, Batılı kaynaklardan dahi yararlanır ve onların da adını zikreder. Zaten Timur konusunda ona hakkını teslim edenler hep palavracıdır, saf tutarlar da bir tek ona mel'un diyerek yerden yere vuran, yerin dibine sokan Arap, Fars ve birtakım Osmanlı yazarları dürüsttür(!)... Allah'ın işi işte... Hepimizin “ATA” kabul ettiği Osmanlı ile kafayı bozan, ondan başkasını ata kabul etmek istemeyip, tarihlerini Malazgirt'ten başlatmakta direnen, soy bağı nedir, dil birliği nedir bilmeyen birtakım gafillerin Timur’un da Türk ırkının bir evladı olduğu gerçeğini göz ardı etmeye çalıştıklarını yıllardan beri gözlemliyorum. Bunun ise başlıca nedeni tarihten, o dönemin konjonktüründen habersiz olup Timur'un Yıldırım'ı yenip Osmanlı'yı duraklatmış olmasına bağlanmasıdır. Öyle ya atamız Osmanlıyla savaşan bizden değildir. Dolayısıyla Timur bizim düşmanımızdır. Dolayısıyla ondan iyi olarak bahseden herkes taraflıdır, yanlıdır, subjektiftir, palavracıdır bla bla bla... Ama biri çıkıp da "Yahu sadece tek başına Osmanlı bizim atamız değil ki, Timur'un safına geçen -esasen bugün pek çoğumuzun atası olan- Aydınoğulları, Germiyanoğulları, Saruhanoğulları, Menteşeoğulları ve başka beylikler de Timur'u haklı bulup yanına geçti, e atalarımızın yanında savaştığı adama biz şimdi nasıl 'düşmanımız' deriz?" diye sorarsa cevap alamaz yahut Timur'u savunduğu için palavracılıkla suçlanabilir. Uzun lafın kısası, ben böyle bir kitabı bizlere kazandırdığı için Mahmut Esat Bozkurt'a teşekkür ediyorum. Timur'u tanımaya başlamak için okunabilecek güzel bir eser.
Tarih
Aksak Demir'in Devlet PolitikasıMahmut Esat Bozkurt · Mavi Gök Yayınları · 2020113 okunma