Dünya'dan Sonra
2020 381. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2020 21:47
Uzay çalışmaları oldukça pahalı bu bir gerçek. Ayrıca bu çalışmalar için harcanacak paranın kısa vadede geri dönmesini beklemek de gerçekçi değil. Fakat bu durum değişiyor. Ticari uçuşlar (nispeten yakın uzay için olsa da) başladı ve bu gittikçe artacak. Diğer yandan uzay çalışmalarının temelinde sadece merak ve keşfetme tutkusu yok. Yeni dünya arayışlarının önemli bir sebebi büyük ölçüde yeni kaynaklar bulup “ekonomiye can vermek”. Zira Dünya'nın bize sunduklarını ya tüketiyoruz ya da tüketilemez hale gelecek şekilde kirletiyoruz. Uzay çalışmalarını en çok ivmelendiren faktör ise şaşırtıcı şekilde aslında ne yeni kaynaklara duyulan ihtiyaç ne de merak. Bu alandaki en önemli atılımların tarihte soğuk savaşın bir sonucu olarak ABD ve eski Sovyetler Birliği arasında olduğunu söylersek yanlış olmaz. Hatta 1960'ların sonlarına doğru iyice alevlenen ve bir prestij yarışı halini alan bu çalışmalara bakınca günümüzdeki cep telefonlarının bile uzaylı teknolojisi sayılabileceği o yıllarda nasıl olup da insanlı uçuşlar yapıldığını anlamak zor. Günümüzde teknoloji bu kadar gelişmişken soğuk savaş bittikten sonra uzay çalışmaları hız kesmeden devam etseydi belki şimdilerde çoktan Mars ya da Ay'da üs kurmuştuk. Gelişmişliğin daha doğrusu gelişebilmenin yolu, uzun vadeli planlar yapmaktan geçiyor. Kısa vadede elde edilebileceklere odaklanıp büyük resmi gözden kaçırmak geçen zamanı size telafisi imkansız kayıplar şeklinde yansıtabiliyor. Bu bağlamda uzay çalışmaları için yapılan yatırımların uzun vadede "akla hayale gelemeyecek" bir oranda yatırım yapanlara geri dönmesi hiç de mantıksız değil. Bu ay dergimizde, uzaydaki değerli minerallerden faydalan￾mak amacını güden keşif çalışmalarına ait bir değil birkaç makale bulacaksınız. Uzun süredir yörüngeye uydu yerleştirme ekseninde dönen uzay çalışmalarının farklı bir yön aldığını görmek güzel. Umalım ki ülkemiz de bu gelişmelere seyirci kalmasın ve daha sonra elde edilebilecek kazanımlarda söz sahibi olmasını sağlayacak katılımlarda bulunmayı ihmal etmesin. Yeni bir sayıyla daha karşınızdayız. Sİzden 03 Editörün Notu 04 İçindekiler 06 Okur mektupları 07 Artırılmış Gerçeklik rehberi 08 Megapikseller 90 Soru&Cevap Bölümler KONULAR KAPAKTA Olimpik alp disiplini sporcusu Ted Ligerty, Leonardo da Vinci’nin Vitruvius adamı pozunu veriyor. Fotoğraf: Travis Rathbone ŞİMDİ 14 Dahili ekrana sahip kask 15 Yeni ürünler 16 Parmak izinizi koruyun 17 Eğimli telefonlar 18 Kendini kuran saat 19 Elektrikli bisiklet yapmak 20 Yolu okuyan vites 21 Çin Ay’da geziyor 23 Amazon’daki gizemli yapılar 26 MIT eğitimleri ülkemizde GELECEK 27 New York’un altındaki dev tünel 28 Gezegenler arası ilkler 29 Kanseri yenme talimatları 30 Balina kargosu 31 Kuş takip cihazı 32 Spor ve beyin sarsıntısı 33 Yeni bir denizaltı 34 Yeni tedavilere erişim 35 Kütleçekimin sırları El Yapımı 84 El yapımı 88 model For Fiesta Transformer 85 El matkabıyla neler yapabilirsiniz 86 Güneşle çalışan atık su arıtıcı 87 Özel bir sevgililer günü kartı 88 Kokulu saat 89 Yerdeki pilot Yüz tanıma yazılımı üreticisi Animetrics’in başarılı bir yüz tanıma için talep ettiği gözler arasındaki minimum piksel sayısı. Günümüz cep telefonlarındaki kameralarda bu sayı milyonlarla ölçülüyor. 50 Mahremiyetin sonu Bu yıl FBI dünyanın en büyük suçlu veritabanını kullanıma açacak. Peki yüz tanıma yazılımları gerçekten işe yarıyor mu? Erik Sofge 65 38 İdeal Olimpiyat sporcusunu yaratmak Bilim ve Teknoloji kimin madalya alıp alamayacağına karar verebiliyor. ERIca Westly 46 Başka Dünya Arayışı Astronomlar güneş sistemimizin dışında 1000’den fazla gezegen keşfetti. Sıra Dünya’mıza benzeyeni bulmakta. Ka tIe Peek 58 Patlamanın ötesinde Sesten hızlı yolcu uçağı denince akla ilk gelen fakat verimsizliği yüzünden kullanımdan kalkan Concorde’a başarılı alternatifler geliyor. Clay DIllow 62 Atölye Kralı Autodesk’in CEO’su Carl Bass’ın evindeki harika tasarım atölyesi. Jacob Ward 66 Zihin Sporu Zihni daha iyi çalıştırmak ya da dinlendirmek için neler yapabilirsiniz? 72 Hedef: Europa Jüpiter’in uydusu Europa, yaşam barındırabileceğini dair yeni kanıtlarla bizi selamlıyor.
Bilim
Popular Science Türkiye - Sayı 22 (Şubat 2014)Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 201413 okunma