Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Ruh Körlüğü
Goldstein ve Gelb tarafından araştırılan ruh körlüğü vakası, çi­zilen klinik genel tabloya göre, aynı yazarlar tarafından tasvir edi­len renk isimlerini unutma durumundan tamamen ayrılmasına rağ­men, bu vaka renk isimlerini unutma vakasıyla teorik olarak aynı çizgide incelenebilir ve onunla ortak bakış noktası altında değerlen­dirilebilir. Ruh
··
19 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Mir'at-ı Cünun okurunun profil resmi
Goldstein ve Gelb'in hastalarından biri, -"ruh körlüğü"nün aksine- iyi görsel tasa­rımlar alabilmekte, fakat tasarımlarını eksik anlatmaktadır. "O ... sadece tek tek par­çaları, bir nesnenin parçalarını içsel olarak canlandırabilmekteydi; bu ise bazen çok açıktı. Bunun yanında, nesnenin büyük ya da küçük, asıl olup olmadığına, ayrıntı ba­kımından zengin ya da yetersiz olup olmadığına bakılmaz. Ayrıntı bakımından zen­gin olması durumunda hasta, nesneyi sadece parça parça, ardışık olarak, kısım kısım, içsel bakımdan tasarlayabilmektedir ki, burada hasta, kendi kendine söylediği gibi, bir parça ona açık olduğu anda, geri kalan diğer parçaları hatırlayamamaktadır." Me­sela bir aslanı nasıl gördüğü sorusuna bir hasta şu cevabı verir: "Kahverengi, baş bü­yük ve bir yele var .... Eğer o baş bende olsaydı, kemiklerim kırılmış olurdu." Head'ın bildirdiği başka bir hastanın ifadesi, bu ifadenin karşısına kona­bilir: Bir cümle, eğer ayrı bir cümleyse anlamını anlayabiliyorum; ama bütün keli­meleri anlayamıyorum; paragrafın ortasını anlayamıyorum. Geri dönmek zorunda kalıyorum ve tekrar baştan başlıyorum." (Brain XXXIII, s. 114)
Mir'at-ı Cünun okurunun profil resmi
Sağlıklı olanın nesnel biçimde tanıyışım karakterize eden "temsil özlülüğü" ile has­tanın dokunsal, "çıkarımsal-birleştirilmiş" davranışını karakterize eden temsil özlü­lüğü arasındaki farkı, hastayı sık sık görme ve onunla konuşma fırsatı bulduğumda, çok açık biçimde gördüm. Gelb ve Goldstein'ın tutanakları, burada gerçekleşen özel unsuru kavramak için, ayrıntılı olarak okunmalıdır. Ben ise, onlardan, en azından kı­sa ve karakteristik örnekler -ki bu örneklerde, hastanın günlük hayattaki ve kendi çevresindeki nesneleri "tanıması"ndaki tüm davranışı değerlendirilmiştir- aldığımı söyleyebilirim. Hastayla parkta bir gezinti yapılmış ve bu gezintide ona farklı obje­ler ve olaylar gösterilmiştir. 1. (Yaklaşık 50 adım uzakta temizlik yapan adam) Has­ta kendiliğinden konuştu: "Adam orada temizlik yapıyor; ben bunu biliyorum; onu her giln görüyorum." (Gördüğünüz şey nedir?) "Uzun bir çubuk, sonra orada bir şe­yin altında o, kah orada kah burada" .... Bu fırsatla o kendiliğinden, caddede insan­ları arabalardan nasıl ayırdığını anlatır. "İnsanların hepsi aynıdır: Dar ve uzun. Ara­balar ise geniş; hemen göze çarpar, çok iri." 6. (Fener, yanında büyük bir taş) Hasta uzun süre düşünür ve sonra söyler: "Fener". O kendi ifadesine göre, uzun siyah bir hat ve yukarıda geniş bir şey görmüştür; hasta daha sonra şöyle söyler: "Yukarıdaki şey saydamdır ve çok yukarıdadır." Taşı o, bir "yükseklik" olarak açıklar: "Yer de olabilir."
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.