2020 165. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2020 02:38
Aile hikâyelerini okumaya bayıldığım için Marcelli ailesiyle tanışmaya çok hevesliydim. Tatlı ve keyifli bir aile olacaklarını, hikâyelerini severek okuyacağımı düşünüyordum. Geçmiş zamandan bahsediyorum, evet. Zira Marcelli ailesini zerre sevmedim. İnanılmaz sığ bir aileydi. Ne kadar sığ olduklarını anlatmak için aralarında geçen bir iki konuşmayı örnek göstermem gerekirse: 1) Katie: Yeni biriyle tanıştım. Bu kişi aynı zamanda partisini organize edeceğim hukuk firmasının sahibi. Annesi: Oooh, meslek sahibi bir adam... O zaman paralıdır. 2) Katie: Söylediklerim yüzünden Zach'e rezil oldum. Kardeşi: Söylediklerinden çok bacaklarına dikkat edecektir. Sorun bunun neresinde? 3) Katie'nin 18 yaşında evlenmeye karar veren kardeşi: Evet, evleneceğim ama çocuk yapmak için okulumun bitmesini bekleyeceğim. Büyükannesi: Ama anne olmak üniversitedeki birkaç dersten daha önemlidir. Sen bir kadınsın Mia, bilgisayar değil. Kendini daha çok bilgiyle doldurmaya ihtiyacın yok. Sen akıllı bir kızsın. Birkaç bebeğe sahip olmayı istemez misin? 4) Kocası tarafından aldatılan ve çok üzülen birisine, Büyükannenin tepkisi: Dünyanın sonu gelmiş gibi hissettiğini biliyorum ama düşündüğün gibi değil... Evli çiftler bazen birbirlerine korkunç şeyler söyler veya korkunç şeyler yaparlar. Erkekler bir süre gezer. Zaman geçer, yaralar iyileşir... Ve biz affederiz... Bence siz ikiniz bebek sahibi olmayı konuşmalısınız. Bu ikinizin arasını düzeltecektir. Daha ilk sayfalarda bu kadar sığ muhabbetler dönünce kitabı nasıl bitireceğimden kuşkulanmaya başladım. 18 yaşında evlenmek isteyen birine tüm ailenin verdiği coşkulu tepki hatta sanki bir kadının hayattaki tek amacı evlenmek ve çocuk yapmakmış gibi davranılması korkunçtu. Hâliyle bu evlilik olmasın diye uğraşan Zach, hak verdiğim ve aklı başında bulduğum tek insandı. Ayrıca kitap neredeyse tamamen aile odaklıydı. Yani Marcelli ailesinin etrafından dönen bir kitap olacağını biliyordum ama başkarakterlerin bu kadar geri planda kalacağını ve hikâyelerinin bu kadar anlatılmayacağını bilmiyordum. Bu kitap Zach ve Katie'nin kitabı mıydı, Marcelli ailesinin kızlarının kitabı mı? Yazar diğer kardeşlere de kitap yazmamış olsa tüm kardeşlerin hikâyesinin bu kitapta anlatılmasını kabul edebilirdim. Ama her kardeşin kendine ait bir kitabı varken Katie'nin hikâyesinde de bu kadar boy göstermelerini ve Katie ile Zach'i bu kadar geri plana atmalarını saçma buldum. Halbuki Katie ve Zach ikilisi için çok heyecanlıydım. Biraz üstünde durulsa inanılmaz tatlı bir hikâyeleri olabilirdi. Bu kadar uzun bir kusur listesine rağmen kitaptan nefret ettin mi derseniz, hayır derim. Zira yazar, böyle sığ bir aileyi işlese de bu ailenin fikirlerinin ne kadar yanlış olduğundan bahsetmiş ve böyle bir ailede yetişen ve onlara yakışır davranışlarda bulunmak isteyen çocukların yaptıkları seçimlerin hayatlarını nasıl alt üst edeceğini güzel bir şekilde göstermişti. Alt metinde doğru mesajlar vermişti anlayacağınız. Fakat verilen bu mesajlar haricinde kitabı sevemedim. Devam kitabında hikâyelerini okuyacağımız kardeşleri de sevemedim. Dolayısıyla bir süre bu ailenin herhangi bir ferdinin kitabını okumayı düşünmemekteyim.
IşıldayanSusan Mallery · Koridor Yayınları · 2010105 okunma