Cefakâr Bilim İnsanları
2020 409. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2020 22:39
Belgesellerde sıkça karşımıza çıkar. Bilim insanları bazen belli bir hayvan türünün bazı davranışlarını incelemek için akla hayale gelmeyecek sıkıntılara katlanmak zorunda kalır. Tüm bunların ödülü ise çoğunlukla "sadece" bilime hizmet etmiş olma duygusunun verdiği manevi hazdır. Biz ise belgeselde 10 saniye süren bir an için o bilim insanının neler çektiğini pek de umursamayız. Diğer yanda birbirinden bağımsız gibi görünen bu çalışmalar, medeniyetimizin bilim alanında geldiği noktanın birer köşe taşıdır aslında. Bu ay “Bilim Dünyasındaki En Berbat Meslekler” başlıklı yazımızı okurken, hayatımızdaki pek çok yenilik ve kolaylığı bu bilim emekçilerine borçlu olduğumuzu hatırlayın. Uzaylıları uçan daireler ya da büyük yıldız gemileriyle düşünmeye çok alıştık. Bu arada “Uzaylı” kelimesini kullanmamın sebebi dünya dışı yaşam formlarını anlatmak için bu kelimeye çok alışmış olmamız. Yoksa hepimiz uzayda olduğumuza göre uzaylı olmamak zaten mümkün değil. Bu ay kapak yazımız, düşünme alışkanlıklarımıza tamamen ters bir şekilde bu konuyu ele alıyor. Dünya dışı yaşamı ararken, her ortamın kendine ait şartları içinde düşünmemiz gerektiği ve güzel dünyamıza benzer şartların yaşam için mutlaka gerekli olmayabileceği varsayımı, kuşkusuz dünya dışındaki nesnelere bakışımızı ve onları arayışımızı kökünden değiştirecek. Zaman zaman vücut protezleriyle ilgili yazılarımızı çok ilginç bulduğunuzu biliyorum. 3B yazıcılar da bildiğiniz gibi son dönemin en gözde konularından biri. 3B yazıcı ile oluşturulmuş hem de bir çocuk için oluşturulmuş el protezini anlatan yazımızı da beğeneceğinizi düşünüyorum. Bu yazıda, ilgili protezin nasıl çalıştığını anlatan bir video da kullandık. Bu videoyu izlemek için doganburda.com/popsci adresini ziyaret etmeniz yeterli. Kısa bir süre sonra el ya da ayaklarında işlev bozukluğu olan kişiler, 3B yazıcılar sayesinde, ihtiyaç duydukları protezler için avuç dolusu para ödemek zorunda kalmayacak. Daha sonraki adım ise bu protezleri düşünce gücüyle kontrol edebilmek. Bu alanda da oldukça umut verici gelişmeler olduğunu vurgulamakta fayda var. Şubat sayımızda her zaman olduğu gibi renkli ve keyifli makalelere yer vermeye çalıştık. Beğeniyle okumanız dileğiyle UZAYLILARI BULDUK MU? Kafamızdaki uzaylı imajını yerle bir edecek olan bu canlılar, muhtemelen başka gezegenlerde karşımıza çıkacak ilk yabancı yaşam örnekleri olacak. SAYFA 36 KULLANIM KILAVUZU İÇİNDE (DEĞİL) Satın aldığımız ürünlerdeki kullanım kılavuzları giderek küçülüyor hatta tamamen kayboluyor. Peki bu ne anlama geliyor? SAYFA 46 BİLİM DÜNYASINDAKİ EN BERBAT MESLEKLER Bilimle uğraşmak şüphesiz ciddi bir manevi tatmin sağlıyor ve oldukça keyifli. Fakat bu meslekleri görünce bu konudaki fikriniz değişebilir SAYFA 50 KOZMOSUN 25 HARİKASI Evrenin bu olağanüstü güzelliklerinden et￾kilenmek için bilim insanı olmaya gerek yok. SAYFA 62 Dron rallİsİ başlıyor Yeni dönemin en gözde araçları dronlar hangi amaçlara hizmet edebilir? SAYFA 80 D O SYA KONULARI BÖLÜMLER 03 Editörün notu 06 Okur mektupları 07 Artırılmış gerçeklik rehberi 08 Megapikseller 92 Soru&Cevap 98 Arşivlerden Şimdi 13 4K Video çekebilen dron 14 Bu ayın öne çıkan ürünleri 15 El hareketiyle akıllı telefon kontrolü 16 Hacker’lar dünyayı daha iyi bir yer yapabilir mi? 17 Yapay Zeka’nın evrimi 18 Havasız tekerlekler 19 Kolay cep telefonu ağı 20 Uzaya kargo yollamak 21 Alldesign etkinliği 22 Turnalar hep uçsun 24 Haberler Gelecek 25 Rosetta’dan özçekim 26 Kusursuz diyet 27 3B baskılı evrenimiz 28 Beyni araştırmak hakkında 29 Elektrikli otodan korkmayın 30 Uzay turizmini bekleyen tehlike 31 Kızılötesi ışığı görebiliriz 32 HIV evrim geçiriyor 33 Otizm kendi kendine iyileşebilir mi? 34 Antibiyotik alanında bir devrim El yapımı 85 Kalbinizi cebinizde taşıyın 88 Vücut Hack’leri 89 3B basılmış bir el 90 Elektrikli bisiklet imalatçısı 91 Sentry Gun
Bilim
Popular Science Türkiye - Sayı 34 (Şubat 2015)Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 201518 okunma