Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

224 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kitabın yazarı Prof. Ali Köse, halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde görev yapmaktadır. Din Psikolojisi ve Din Sosyolojisi alanında çalışmalar yapmış birisi olarak kaleme aldığı bu eser, toplamda 6 bölümden oluşuyor. 1. Bölüm; Modern Psikolojiye katkı vermiş isimlerin din hakkındaki görüşlerini özetliyor. Bu bölümde yer alan isimlerin birkaçı; * W. James * S. Freud * C. Jung * A. Adler * E. Fromm * J. Piaget * G. Allport * A. Maslow * V. Frankl 2. Bölüm; Müslüman psikologların, insan tabıatıyla ilgili yaptığı çalışmaları anlatmaktadır. Bu bölümde yer alan isimlerin birkaçı; * el-Kındi * Farabi * İbn-i Sina * Gazzali * İbn-i Tufeyl 3. Bölüm; Din, Dindarlık ve Maneviyat kavramlarını açıklıyor. 4. Bölüm: Dine Dönüş ve Din Değiştirme durumlarının altında yatan psikolojik sebepleri açıklıyor. 5. Bölüm; Parapsikoloji alanındaki kavramları örneklerle açıklıyor. 6. Bölüm; Batıl İnanç ve Davranışların Psikolojisi'ne ayrılmış. Kitabı beğenip beğenmeme kriterine göre değil de daha çok ele aldığı konular üzerinde incelemeye çalıştım. Zira bu tarz kitaplar estetikten ziyade bilime hizmet etmek için yazılmaktadır. Bilim de gerçeklikle ilgilendiğine göre, kitabın gerçekliğe uygun olup olmadığına bakmak istiyorum. (Tabi ki kendi penceremden) Yazarımız modern psikolojiden çok şikayetçi. En çok şikayet ettiği iki konu ise; modern psikolojinin "Din, dogmatiktir" argümanını kullanarak kendisinin de dogmalaştığını iddia ediyor. Bu iddiaya kendim, bir yere kadar hak veriyorum. Özellikle Yalom, kitap ve konuşmalarında, dine inanma ile adeta dalga geçiyor. (Din ve Psikiyatri) şikayetçi olduğu diğer husus ise "Allah, insanı yarattı" düşüncesinin "insan, Allah'ı yarattı." düşüncesine evrilmesidir. Bu konuda kendisine hak vermekle beraber eklemek istediğim bir husus da var; Allah'ı ebeveyn olarak tasvir ederek, biz keyfimizce yaşarken aklımıza dahi getirmiyor, tırnağımız kırılsa "Tanrı neden buna müsaade ediyor" diyoruz. Bu da sanırım fıtratımızdaki çelişkiden (hatta belki de ikiyüzlülük" kaynaklanıyor. Din Psikolojisi alanında çalışmalar yapmış isimlerin birçoğunun yer aldığı kitap, hem entelektuel kültür hem de akademik çalışmalar için başucu kitabı olmasa da referans kaynağı olabilecek niteliktedir.
Din Psikolojisi
Din PsikolojisiAli Köse · Timaş Yayınları · 2015239 okunma
··
196 görüntüleme
Jin okurunun profil resmi
İncelemen harika olmuş emeğine sağlık 🙏🙏
yy okurunun profil resmi
Teşekkür ederim.
Yakup okurunun profil resmi
Benim merak ettiğim şey; bu önemli isimlerin görüşleri, başka bir ispat amacı gütmeden objektif bir şekilde yansıtılıyor mu yazar tarafından?
yy okurunun profil resmi
Objektif değil, modern psikolojiye tepkili, özellikle Freud'u bi kaşık suda boğacak gibi :))
h m d okurunun profil resmi
etraflı, kuşatıcı, bilgilendirici bir tahlil-tanıtım olmuş. özenli-dikkatli değerlendirmeniz için çok teşekkür edeyorum.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.