Tarihteki Dönemeçler ve Eğitim Politikaları
2020 417. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2020 20:21
Kısa vadede başarı elde etmek adına eğitim sisteminde her sene değişiklik yapmak, yeni diktiğiniz bir meyve fidanını niye meyve vermiyor diye sürekli budamaya benzer. Eğitimde kısa vadede başarı elde edemezsiniz. Çünkü bunun için kestirme bir yol yok. İşte bu yüzdendir ki eğitimde başarı için doğru adımları atmaya en kısa süre içinde başlamak gerekiyor. Eski bir Çin atasözünün dediği gibi: "Bir ağaç dikmek için en iyi zaman 20 yıl önceydi, ikinci en iyi zamansa şimdi". Popular Science olarak düzenlediğimiz üniversite panellerini duymuşsunuzdur. Bu çerçevede şu ana kadar 6 üniversiteyi ziyaret ettik. Gerçekleştirdiğimiz paneller boyunca istisnasız; harika sorular soran, araştıran, meraklı, gözleri ışıl ışıl gençlerimizi görmek, bilimi ve akılcı düşünceyi yaymayı kendine görev edinmiş bizler için inanılmaz bir moral ve motivasyon kaynağı oldu. Bu genç zihinlerin gelişmiş ülkelerdeki yaşıtlarıyla aynı kalitede eğitime sahip olmaları için gereken her türlü maddi imkana ülkece sahibiz aslında. 61 yıl önce Köy Enstitüleri'ni kapatmak gibi çok ama çok büyük bir hata yapılmıştı. Sonraki yıllarda bu büyük yanlışı telafi etmek şöyle dursun tutarsız eğitim politikalarıyla gençlerimizin kafası iyice karıştırıldı. Uluslar, tarihleri boyunca çeşitli yol ayrımlarıyla karşılaşır. Bazı yanlış dönüşlerden sonra, zaman içinde doğru yola çıkacak yeni dönüşlerle karşılaşma şansı ortaya çıkar. Ülkece yeni bir döneme girmekteyiz. Bu dönem içinde doğru eğitim politikalarını kararlılıkla uygulayacak, çağdaş yaklaşıma sahip yönetimlerin işbaşına gelmesini yürekten diliyoruz. Hyperloop İle Heyecan Dorukta Elon Musk’ın hayali gerçeğe dönüşmek üzere. Karada ses hızında gidebilecek miyiz? sayfa 32 Tuhaf Bilim Bu yazın bilimkurgu filmleri bir acayip. Peki ne kadarı gerçek? sayfa 40 Akıllı Bahçeler Daha verimli otomatikleştirilmiş ve gel - ecekçi bir ev için harika bahçe şart. sayfa 52 Karanlık Madde&Karanlık Enerji Evren’deki bu savaşın galibi kim olacak? Peki ya genişleme etkisi karanlık maddeyi yenerse? sayfa 58 Şişedeki Evren Laboratuvarda yaratılan Evren’in ilk anları pek çok bilinmeze ışık tutuyor. sayfa 66 Algının Dönemeçleri Beş duyunun sınırlarını aşmaya hazırsanız sizi yeni bir dünya bekliyor. sayfa 70 Evren’in Dili Evren mesajlarını kozmik bir dille iletmeye çalışıyor olabilir mi? sayfa 75 Özel Dosyalar Bölümler 03 Editörün Notu 06 Okur Mektupları 07 Artırılmış Gerçeklik Rehberi 08 Megapikseller 87 Soru&Cevap 98 Arşivlerden Şimdi 14 Video akışları için yansıtıcı 16 Bu ayın ilginçlikleri 17 Ölümlü kazalara son 18 Yol savaşçılarına zırh 19 Wi￾Fi’nızı özgürleştirin 20 E-Postanın sonu mu geliyor 22 Şehrin üç tekerleklisi Gelecek 24 Dünyamızın içinde 25 Geleceğin 4B malzemeleri 26 İçinde yaşayabileceğiniz yeldeğirmeni 28 Acıyı görüntülemek 29 Kendi kendini imha eden sinek 30 Temple Grandin El yapımı 83 Bitik pille çalışan el feneri 85 Apple II kol saati 86 Katlanan kaykay
Bilim
Popular Science Türkiye - Sayı 39 (Temmuz 2015)Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 201518 okunma