Beklediğim gibi olmamasına rağmen tam bir çöküşün öyküsüydü! Ama öncelikle hemen belirtmeliyim ki 15. Luis döneminde gerçekleşmiş ve aristokrat bir kadının zirveden en aşağılara gerçek iniş öyküsünü konu edinir ama atlanmış bir konu, dikkatinizi çekmem gereken bir yer var; Madame de Prie kitap karakterimiz yani gerçek yaşamında ki ismiyle Jeanne Agnès Berthelot de Pléneuf, Markiz de Prie, araştırmalarıma göre gerçek yaşamında Fransız mahkemesinin olağanüstü kontrolünü ele geçirmiş aristokrat yani ayrıcalıklı, seçkinler ve soylular sınıfından bir kadın ama kitabımız ve sevgili yazarımız Stefan Zweig eser içerisinde ki karakterimiz Madame de Prie’ın özelliklerini soyluluktan uzak, aşağılanmış ve bayağı kaleme almıştır, kesinlikle soylu bir kadının yapmayacağı davranışlar bütünüydü. Ve bırakın Fransız mahkemesi kontrolünü, saraydan dahi kovulmuş, sevgilisi olan kral ise devlet işlerinden el çektirip yeni bir kraliçeyi kraliyete almıştı. Aynı zamanda ana karakterimiz yaşamında da “karaktersizliği” tercih etmiş, yalanlarla ve kendi deyimiyle de insanları oyuncak yaparak mutlu oluyordu. Şan, şöhret ve saray yaşamına alışmış karakterimiz şanı için ölümü tercih edip ölümünün de yankı uyandıracağını, efsaneleşeceğini düşünerek intihar etmiştir, ama gelin görün ki bırakın yankı uyandırmayı dakikalar içinde öldüğü dahi unutulmuştu, konuyu toplayacak olursam ana karakterimiz aslında istek ve arzularının kurbanı olmuştur akabinde belirtmeliyim ki karakterimiz “insansızlık” yani yalnızlığa düşman bir karakter intihar etme nedenlerinden biri de karakteristik özellikleri yüzünden yalnız kalışıydı aslında biraz da, özellikle iktidar savaşları, entrikalar, gece eğlenceleri kibirli ve sığ karakterimizin varoluşundaki tek nedendir aslında, bunlar elinden alındığında ise işte tam anlamıyla “Bir Çöküşün Öyküsü” gerçekleşir.
*Eskiden insanlarla ve güçle oynamıştı yalnızca, şimdi ise hiçbir oyuncağın ölüm kadar keyifli olmadığını fark ediyordu.
Bende sizin yorumunuzu saçma buldum ve o kadar konuştum boşa konuşmuşum 🤦🏼♀️ önce ki gönderilerde de feminizme atıflar vardı yani olayın özünü aslını astarını bilmeden “aaaa feminist damarı” demeniz, son derece seviyesiz 🙋🏼♀️