2020 188. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2020 23:50
Öncelikle kitabın incelemelerinden okuduğum bir kaç şeyle başlamak istiyorum. Çoğunluk eğer Yunan mitolojisine dair bir bilginiz yoksa kitabı okumayın demiş. Ne kadar yanlış... Bence, hiçbir şey bilmeden de okunabilir bu kitap, Madeline Miller kendi destanını, kendi efsanesini yaratmış. Eğer zorlanacak olursanız - ki hiç sanmıyorum kitabın sonunda karakterler için bir dizin verilmiş zaten. Kaç insan hayatında Zeus'u, Herios'u, Athena'yı, Hermes'i, Odysseia'yı duymamıştır ki zaten? Bunları hiç duymamak için başka bir dünyada yaşıyor olmak gerek. Bir diğer okuyucumuz ise, baş kahramanımız olan Kirke'nin farklı karakterlere aşık olup sonra unutmasından dolayı ve ensest ilişkilerden dolayı kitabı hiç beğenmemiş. İşin kötüsü, bizim bu Kirke'miz bir tanrıça, ölümsüz. Ne yapsın? Tek bir kişiye aşık olup binlerce yıl onun yasını mı tutsun? Tabii bir de Yunan Tanrılarının bütün ilişkilerinin zaten ensest olması olayı var. Yazarımız bazı gerçeklikleri değiştirmediği özür dilemeliymiş sanırım. Kitaba gelecek olursak; deyim yerindeyse çok güçlü bir kitap. Daha ilk andan alıyor içine ve sürükleyip götürüyor. İtilen, kakılan, sevilmeyen Kirke'nin ağzından okuyoruz kendi hikayesini, başa çıkabildikleriyle ve başa çıkamadıklarıyla. Sadece güce önem veren tanrı ve tanrıçaların arasında güçsüz bir kız, erkek egemenliğinin karşısında bir kadın. Hem güçsüz olduğu için aşağılanıyor hem de bir kadın olduğu için. Spoiler vermeden anlatmam gerekirse, binlerce yıllık bir yaşamı okuyoruz, Kirke'nin değişimine, dönüşümüne tanıklık ediyoruz. Tanrıları daha yakından tanıyoruz, güçlerinin altında yatan acizliklerini görüyoruz. Zaten kendisi Goodreads'te 2018'in en iyi fantastik romanı seçilmiş. Dört dörtlük bir kitap, sadece sonu benim beklediğim gibi olmadığı için birazcık hayal kırıklığına uğradım. Tabi bu herkesin yaşayacağı bir şey değil. Benim en beğendiğim kitaplar arasına girdi kendisi, herkese şiddetle tavsiye edeceğim.
Ben, KirkeMadeline Miller · İthaki Yayınları · 202444,2bin okunma
Birçok yorumu okudum ve onlara cevap olarak içimden tam olarak bunları yazmak gelmişti ki sizin yorumunuza denk geldim. Sonsuza kadar yaşayacak bir kadından tek bir adama aşık olmasını bekleyenler, oğlunu neden tanrıya çevirmedi diye saçma bir soru soranlar, Kirke gibi yelloz biri neden ana karakter olmuş diyenler... Bu tarz yorumların kitabı okurken anlatılmak isteneni tam olarak anlayamamaktan kaynaklandığını düşünüyorum ve incelemeniz için yürekten teşekkür ediyorum.
İnceleme için teşşekkürler Ezgi.