2020 36. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2020 23:51
Adını ders kitaplarında sürekli gördüğümüz ama belkide hiç okumadığımız bir yazar Çehov. En sevdiğim yönetmen olan Nuri Bilge Ceylan’ın ise esin kaynağı. NBC’nin filmleri ile Çehov’un hikayeleri arasındaki benzerliği ise hemen anlaşılıyor. Hikayemiz Rusyanın ücra bir köyünde akli dengesini yitirip deliler koğuşuna yatırılan İvan Dmitriç ile başlıyor. Asıl kahramanımız Andrey Yefimıç ise altıcı koğuşun da bulunduğu hastaneye doktor olarak geliyor. Andrey Yefimıç kasabadaki yaşamdan o kadar bunalıyor ki ancak altıncı koğuşta yatan İvan Dmitriç ile felsefi ve derin konularda konuşabiliyor. Hatta hikayenin ilerleyen kısımlarında Andrey şu cümleyi kurar. “Benim hastalığım, yirmi yıl içinde bütün kasabada tek bir akıllı adam bulabilmemdir. Ama o da bir deli!” Buradan sonra eğer spolier kaygınız varsa devam etmeyebilirsiniz. Ha eğer ben spolier önemsemem önemli olan içeriğin lezzeti derseniz devam edebilirsiz. Evet yukarıda da söylediği gibi çevresi bu arkadaşlıktan iyice kuşkulanıp Andrey’in delirmiş olduğunu düşünmeye başlıyorlar. Kendisine yapılan iyi değilsin emekli ol baskılarından sonra posta memuru arkadaşı kendisine seyehatin iyi geleceğini söyleyip birlikte birkaç haftalık bir seyehate çıkıyorlar. Geldiğinde ise yerine bir başka doktor gelmiş kaldığı lojmanı ise yine bu doktora vermişler. Andrey Yefimıç tüm birikimini bu yolculukta arkadaşının kumar borcu için borç verince beş parasız evsiz maaşsız ortada kalıyor. Herşey üstüste gelince Andrey iyice tuhaflaşıyor ve işin ucu ironik bir şekilde deli arkadaşı Dmitri’nin kaldığı altıcı koğuşa düşüyor. Andrey Doktorken Dmitri ile bir sohbetinde acı duygusunun abartıldığını herşeye katlanılabilir olduğunu konuştuktan sonra kendisi bu durumun içine düşünce tüm dünyası değişir. Her gün önünden geçtiği o koğuşun korkunçluğunu içine düşünce idrak edebilmiştir. Çehov ayrıca biraz Rus kurumlarının yozlaşmasını, biraz Rus taşrasının durumunu asıl olarak ise okumaktan, düşünmekten zevk alan birisinin bu taşrada yaşadığı zorluğu anlatmış. Çehov’un en sevdiğim hikayesi olan bu kitabı hem Rus klasiği hem de kitap okumaya yeni başladıysanız özellikle tavsiye ederim.
Altıncı KoğuşAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202687,2bin okunma