Bunun üstüne yapılacak hiçbir yorum semih beyin yorumunu geçemez yorumları incelerken de çoğu kişiye okuması için ilham veren bir yorum olduğu belli ben çok önceden okumuştum ama bu yorumu okuyunca birkez daha etkilendim buyurun Semih Doğan
Bunun dışında bende hissettirdiklerini anlatmaya çalışırsam tokat yemiş gibi oldum kitap bitene kadar gördüğüm her hayvanın gözünden kendime baktım bu basit bir cümle ama basit bir his değil kitabı okumadan anlayamazsınız.
Kitapta asıl vuran şey ise maymunların medeniyet kurması ve insanların ise maymunların gözünde hayvan gibi görülmesinden ziyade maymunların kurduğu medeniyetin insanlarınki ile birebir aynı olmasıydı.
Vurucu bir sonu vardı sürükleyici ve düşündürücüydü buda yazarın başarısıydı konu ve olay anlatılınca sizde aynı etkiyi asla oluşturamaz.
Gelecekte robotlardan hep korktuk ama ruhu olan canlıları hiç hesaba dahi katmadık.
Kitap bittiğinde şunu sordum
Aslında yemeğimiz suyumuz verilirse ve uzun süre bir yere kapatılırsak gerçekten düşünmekten vazgeçermiyiz yada çoktan başladık mı düşünmekten vazgeçmeye elimizdeki telefonlarla?
Çeviri S İpek Ortaer Montanari