Vurun Kahpeye
2020 10. kitabı
Halide Edip bu kitabında idealist bir öğretmen olan Aliye'yi milli mücadele zamanındaki Anadolu'da cephenin gerisindeki halkla mücadelesini anlatıyor. Halk milli mücadele zamanında pek çok zorluklar çekmesine karşın içimizde hainlerin olduğunu alttan alta din kisvesi kullanan Hacı Fettah Efendi'nin vatana hıyanete kadar giden bağnazlığını gözler önüne seriyor. Aynı zamanda kız çocuklarının okutulması ısrarında olan yazar bu kitapta da bunu ısrarla anlatmıştır. Köydeki okullar da erkek öğrencilerin kız çocuklara göre eşit davranılmadığını Aliye'nin gözünden okura yansıtmış aynı zaman da erkek çocuklarını kasaba eşrafına benzetmiştir. Bu dönemler de ki eğitimde ikililiğe dikkat çekmiş Aliye batılı tarzda eğitim verirken aynı okuldaki Hatice doğulu tarzda eğitimine devam etmiştir. Genç bir aydın olan Tosun kuvayimilliyenin komutanıdır son derece açık fikirli yapıda olduklarını Aliye'yi ona şikayet ettiklerinde bu fikirlerini görüyoruz ayrıca aralarında ki aşk vatan sevgisinden ve ortak fikirlerden doğan bir aşktır. Aşk da söz konusu olsa bile vatanı seçeceğini görüyoruz. Ancak yunan komutanı tam tersi bir şekilde aşk uğruna vatanını satabilecek yapıda bir insandır. Bütün bunların sonucunda Aliye ideallerine ulaşamamış cahil olan ve hemen galeyana gelen halk tarafından hazin sonu gerçekleşmiştir.
Vurun KahpeyeHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 201913,7bin okunma