Kapıların Dışında
2020 49. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2020 11:12
Kapıların Dışında'yla ilgili nerden başlayacağımı bilemiyorum kitabın bitimiyle içimde bıraktığı boşluk, hiçlik duygusu, kırgınlıklık, öfke nasıl ifade edilir bilemiyorum ben, ama Wolfgang Borchert bunu nasıl ifade edeceğini çok iyi anlamış bu kitapta yaşanmışlıklarını öyle iyi anlatmış ki... Savaşdan dönen insanlar artık bir yerden sonra savaşın bir kalıntısı gibi hayatlarına devam ediyorlar üzerine bomba düşmüş yıkık bir duvar, postallarla çiğnenmiş kirli ıslak çamurlar gibi ve evlerine döndüklerinde onları sadece kapıların dışı bekliyor onlar için artık ne bir ev ne sıcak bir yatak ne bir lokma ekmek var onlar için sadece içindeki derin boşluk ölme ve öldürme hissi kalmıştır sadece. Çünkü bu insanların içlerindeki derin buhranla, savaşın oyup bıraktığı kalplerinde sadece ölüme olan yakınlık kalmıştır ya da sürekli öldürdükleri insanların yerine yenilerini koyma vahşiliği. Savaşın geriye bıraktığı insanlar ya artık ölüyor yada öldürüyorlar. Wolfgang Borchert kapıların dışında bu yıkıntılar arasında kalıp ölen, ölmek istiyen tam anlamıyla kapıların dışında kalan insanların GERÇEKLERİNİ bize en çarpıcı yönüyle yüzümüze çarpıyor. İyi ki yazmışsın bu kitabı Wolfgang Borchert ama keşke yazmak keşke bu soğuk savaşı yaşamak zorunda kalmasaydın keşke kimseler yaşamak zorunda kalmasaydı keşke senin ve senin gibilerin uzun upuzun güzel hayatları olsaydı. Bu kitapla tüm dünyaya savaşmayın artık dediğin için çok teşekkürler. Herkese iyi okumalar. Kitapla tanışmamı sağlayan Begüm Çakır teşekkürler.
Kapıların DışındaWolfgang Borchert · Can Yayınları · 20217,9bin okunma