···Okunma: 07 Aralık 2020 13:41 Not:Spoiler içerebilir.
Fatma Aliye Hanımın 1896 yılında yazdığı "Refet" Türk edebiyatının ayakları üzerinde duran ilk kadın karakteridir.
O dönemde ve aslına hala günümüzde Kadına toplumda biçilen "Ahmet'in veya Mehmet'in Zevcesi" rolünü nasıl yırtıp attığını, yoksulluğa, fakirliğe karşı nasıl ayakları üzerinde hiç bir erkeğe muhtaç olmadan dimdik durulması gerektiğini en güzel anlatan kitaplardan biri "Refet".
Refet annesi ile tek başına tüm zorluklara, yoksulluğa göğüs gerip öğretmen olmayı amaçlar ve sonunda öğretmen de olur. Ama aslında asıl anlatılmak istenen günümüzde bile "zengin bir kocaya kapak atmak" zihniyetinde olanların o zengin kocanın malına veya başına bir şey geldiğinde nasıl çaresiz ve kimsesiz ortada kaldığı nasıl birilerine muhtaç olduğu ve asıl olanın akıl ve bilgi olduğudur ve aynı zamanda kendi ayakları üzerinde durabilen, meslek sahibi, kadının da toplumda bir birey olduğunun hikayesidir "Refet".
Ve günümüzde bilgiye ulaşmanın tek tuş kadar yakın olduğu bir çağda bile hala "Ahmet'in veya Mehmet'in Zevcesi" olmak ile övünenlerin olduğunu düşünürsek 1896 yılında bir kadın yazarımızın yarattığı bu güçlü kadın karakter beni ziyadesi ile mutlu etti.
Ve bence "Refet" tüm kız çocuklarımıza okutulması ve örnek almasına yardımcı olunması gereken bir kitap.
Ülkemdeki ve dünyadaki her kadının bir Refet olabildiği bir geleceğe uyanmak dileğiyle...