Ahraz hakkında güzel yorumlar okuyordum ismi konusu çok dikkat çekiciydi ve geçtiğimiz haftalarda temin etmiştim.Dün akşam saatlerinde bitirdim.
(Ahraz:dilsiz ya da hem sağır hem dilsiz olan kişi)
Ahraz'ın hikayesi suda başlayıp suda bitiyor peki kimdir bu Ahraz?Ahraz Gerence'de İfrit Adile'den doğma.Adile oğlunu doğurunca yardıma muhtaç halde insanların kapısını çalıyor ama insanların yardım eli uzatmadığından İsrafil sonsuz sessizliğe gömülüyor.Ne kimseyi duyuyor ne konuşabiliyor.Köylünün bu gaddarlığına Adile beddualar edip oğluna İsrafil ismini koyuyor.Onların kıyametini başlatsın diye sağır çocuğa İsrafil ismini koyması ne kadar manidar.Köyde dışlanan ana oğula marangoz Yusuf yardım eli uzatıyor.Bir zamana kadar yaşamaya çalışırlarken gelen bazı misafirler köylünün huzurunu bozuyor ve bunlardan lanetli bildikleri Adile'nin oğlunu suçluyorlar.
Kitap tam anlamıyla dışlanmışların öyküsü.Günah keçisi nedir ne değildir Ahraz'da öğreniyorsunuz.
Yazarın mitlerle alakalı çalışmaları mevcut.Kitabı okumadan yazarı araştırdığımda mitolojiyle ilgili olduğunu gördüğümde bu eserinde kullanmasını umuyordum, umduğum gibi oldu.
Kitap başlarda biraz ağırdı hemen adapte olamadım fakat kutsal kitaplardan,dinlerden alıntılar yapıp mitleri kullanması ilgimi de çekti.Yazar çok fazla devrik cümle kullandığından okumakta zorlanmadım desem yalan olur.Bazı cümleleri tekrar okuma gereği duydum fakat beni rahatsız etmedi.Sanki karşımda bilge kişi bu masalı bana anlatıyormuş gibiydi.
Olaylar Gerence'de geçtiğinden yazar mekanı uzun betimlemelerle anlatmayı tercih etmiş.Belki bu kadar betimleme çoğu kişinin canını belki sıkardı ama ben ondan da rahatsızlık duymadım çünkü mekanın zihinde canlanması ancak böyle olabilir.Sade anlatım tercih edilmemiş.
Baştan sonra kadar İsrafil'e üzülerek okudum.Bir insan bu kadar dışlanmaz ki canım.Hem de hiçbir geçerli sebep yokken.Bulmuşlar bir günah keçisi olan bitenden ahrazı ve annesini sorumlu tutuyorlar.
Okumak isteyen ya da okumayı düşünen varsa kesinlikle tavsiye ederim.Yılın son haftalarında bu güzel kitabı okuduğum için mutluyum.
Instagram: @ahmetinkitaplari