On dokuzuncu yüzyılın başlarında İngiltere’nin kırsal alanlarında geçen kitap, döneminin yaşam koşullarını kurgusallaştırırken, ilk cümlesiyle bunu gözler önüne seriyor: “Dünyaca kabul edilmiş bir gerçektir, hali vakti yerinde olan her bekar erkeğin mutlaka bir eşe ihtiyacı vardır.” Aynı zamanda anlayışa göre genç bir hanımefendinin en büyük şansı güzelliğiyle zengin bir beyefendiyi etkileyip “sağduyulu” bir evlilik kurmasıdır. Aksi takdirde toplumun gözünde pek sevimsiz ve saygı görmeyen, evde kalmış biri olacaktır.
Roman, kitapta “anlayışı kıt, eğitimi düşük, tepkileri kestirilemez” olarak tanımlanan, ve hayattaki en büyük derdi kızlarını zengin beyefendilerle evlendirmek olan Mrs. Bennet ve kızlarının baloda eş arama çabalarıyla başlıyor. İkinci büyük kızları olan Elizabeth (Lizzy), babaları Mr. Bennet tarafından kardeşleri arasından en zeki olarak görülen ve fikirleri önemsenen ana karakterimiz. Jane, Lizzy’nin bir büyüğü, diğerlerine göre çok daha duygusal ve saf bir kalbe sahip. Marry, kitap okumayı sever, Lydia ve Kitty (Catherine) on altı ve on yedi yaşlarında iki sırdaş gibiler.
Kitap, içine o kadar çekiyor ki, dönemin evlilik anlayışına olan eleştirilerine rağmen tıpkı bir İngiliz kraliyet masalı gibi… Büyüleyici ve ihtişamlı. Bu masalda, iki ana karakterimizin savaştıkları karakteristik gölgeleri, gurur, ve ön yargıyı bir olay örgüsü içinde, çevresel faktörlerden de etkilenerek nasıl yendiklerini okuyoruz. Davul bile dengi dengine dediğimiz toplumsal normlar içerisinde yer edinen varlıklı, zengin, iyi akrabalara sahip olma arzusu aşkla kıyasıya yarışırken, birbirlerinin yüzlerine karşı nezaketli görünmeye çalışan insanların asıllarında taşıdığı eksik eğitimden doğan kusurlar dikkatimizi çekiyor. “Sanırım her yaratılışta belli bir kötülüğe doğru eğilim vardır… doğal bir kusur, en iyi eğitim bile üstesinden gelemez.” * Karakterlerin kişilikleri, okuyucunun kafasına çok güzel oturuyor, öyle ki kendinizi kitabın içinde buluveriyorsunuz.
Kitap ayrıca sıkı bir karakter örgüsüne sahip, eğer okumaya yeni başlıyorsanız veya hafızanıza pek güvenemiyorsanız hazırladığım spoilersiz karakter şemasını bu incelememin uzun halini paylaştığım ve henüz çiçeği burnunda blogumdan inceleyebilirsiniz. (linki biomda) . İyi okumalar dilerim.