Puan vermedi·268 syf.····Okunma: 12 Aralık 2020 00:10 Bir kitabı ancak yazarı tanımlayabilir. William Faulkner neden en sevdiği romanının Ses ve Öfke olduğunu açıklarken şöyle diyor: “Yazdığım bir romanı daha önce yazdıklarım arasından bana en çok acı ve keder verenine göre yargılarım, tıpkı bir annenin hırsız ya da katil olan çocuğunu rahip olan çocuğuna oranla daha çok sevmesi gibi.” Bu tanımlamadan da anlayabileceğiniz üzere oldukça acı veren bir kitap. Çok zor okudum. Çoğu kez anlamadım defalarca okudum ve karakterler üzerine araştırmaya girdim okurken. Kitap genel olarak Compson ailesinin çöküşünü anlatıyor. Kitabın merkezinde Caddy Compson var. Zihinsel engelli Benjy yani Benjamin (doğuştan adı Maury) ailenin utanç kaynaklarından birisi ve okurken en çok etkilendiğim karakter.
———spolier içerir———
Birinci bölüm; başta da söylediğim gibi Zihinsel engelli olan Benjy’nin gözünden anlatılıyor bu bölümde olaylar. Oldukça anlaşılmaz bir dili var bu bölümün. Ben başlarda anlamakta zorlandım ama çok etkilendim Benjy’nin dünyasından. Zaman kavramı olmayan ve her an dikkati dağılan Benjy’nin hayatı, Caddy (ablası ve en çok ilgilenen kişi) etrafında şekillenmektedir. Caddy aynı zamanda küçük yaşta erkeklere olan düşlünlüğünden bahsediliyor kitapta ki bu durum Benjy’nin hiç hoşuna gitmez.
İkinci bölümde; Harward’da öğrenci olan Quantin’in intihar etmeden önceki yaşadıkları anlatılır. Bu bölümde de anlatılanlar dağınıktır. Anlamakta yine çok zorlandığım ama içindeki o sıkıntıyı birebir hissettiğim bir bölüm. Ağır bir depresyon geçiren Quantin’in gözünden anlatıldığı için depresif bir anlatım var.
Üçüncü bölüm; bu bölümü Evin reisi ve gözü paradan başka bir şey görmeyen Jason’ın bakış açısıyla okuyoruz. Annesinden kalan dükkanın hisselerini satıp kendine bir otomobil alır. Çeşitli işlerde çalışır ancak hiçbirinde tutnamaz. Saplantılı bir şekilde Quentin’i (Quentin, Caddy’nin gayrı meşru kızıdır, annesi gibi erkeklere fazla düşkündür) takip eder sürekli olarak, amacı onu sevgilisiyle birlikte yakalamaktır.
Not: “İlk üç bölüm bilinç akışı tekniği ile yazılmıştır, bu teknikte yazar karakterin düşüncelerini olaylara ve oluş sırasına çok dikkat etmeksizin olduğu gibi aktarır. Teknik en fazla Benjy’nin bilincinin zamanla geçmişten geleceğe atladığı ve geçmişteki olayları şimdiki zamandaymış gibi anlattığı ilk bölümde kendini belli eder.”
Dördümcü bölüm; Quentin, aslında kendisine ait olan ama Jason’ın el koyduğu annesinden (Caddy’den) kalan yüklüce bir miktar parayı alıp kaçmıştır.
Kısaca bir ailenin çarpıcı ve etkileyici çöküş hikayesini anlatan bir kitap.