Puan vermedi·448 syf.····Okunma: 12 Aralık 2020 03:40 Çok heyecanlıyım çünkü Son ve Ötesi bu yıl okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. Arka kapağında şöyle bir yazı var: Oğlan boğuldu; son anlarında umutsuz ve yalnızdı. Öldü. Sonra uyandı; çıplak, yaralanmış ve susamıştı fakat hayattaydı.
Bu nasıl olabilirdi? Ve bu terkedilmiş, tuhaf yer neresiydi? Neler olduğunu anlamaya çalışırken, oğlan umut etti. Bu bir son olmayabilir miydi? Daha ötesi olabilir miydi ya da belki de burası öbür dünyaydı?
Çok iyi değil mi .. Ben bunu okuyunca bile heyecanlanmıştım. Kitabın ilk sayfalarında bir boğulma sahnesi okumak da çarpıcı bir deneyimdi. Kitap 17 yaşında başrol olan oğlanın boğularak ölmesi ile başlıyor. Sonrasında ise yarı çıplak bir şekilde eski sokağında, eski evinin önünde uyanıyor. Başta buranın cehennem olduğunu düşünüyor. Etrafında kimse yok hiç ses yok, sanki sağır gibi.. Her yeri otlar kaplamış ve buradan yıllardır hiç araba geçmemiş gibi her yer tozlanmış ve ne yiyecek ne içecek yok. Sonra zaman kavramının olmadığı bu boşlukta tekrar intihar edip her şeye son vermek istediğinde 2 kişiyle karşılaşıyor ve aslında her şey o zaman başlıyor.
Kitabı bu haliyle bile okumak güzelken ilerledikçe bambaşka bir kapı açıldı sanki.. İstemsizce okurken tahmin yürütüyor insan, ama kitap ilerledikçe tüm tahminlerimi yıktı geçti. Hiç düşünmediğim bir hal aldı. Keşke bir filmi olsada izlesek diye düşündüm. Şu kitaptan kaliteli bir şekilde uyarlanacak, görsel efektlerle desteklenen bir film yıkar geçer ortalığı :)
-DipNot: Sadece tek bir yeri beni rahatsız etti. Biraz saçma ama sevgili kahramanımız Seth kitabın bir bölümünde erkek kardeşi ve kendisi arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyor ve sadece korktuğu için kardeşini öne atıyor. Sonuçlarıda çok ağır oluyor. Erkek kardeşi olan biri olarak söylüyorum, kitabın akışı ve vermek istediği mesaj anlamında gerekli olsada hatta kitap bu temele dayansada beni sinirlendirdi. Çoook sinirlendirdi.. Çünkü kardeş candır :)