Elon Musk, Müzik, Zeka ve Yetenek
2020 505. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2020 00:35
Elon Musk, neredeyse her sayımızda yer verdiğimiz dünyanın en popüler figürlerinden biri. Adı bilim, teknoloji ve girişimcilik hatta fütürizmle bu kadar çok özdeşleşen başka biri daha aklıma gelmiyor doğrusu. Musk’ın Anıtkabir’deki ilk fotoğrafını görünce aklıma Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit (yol gösterici) ilimdir” sözü gelmişti. Akabinde Musk’ın paylaştığı “Bir gün benim sözlerim bilimle çelişirse bilimi seçin” vecizesini görünce, Atatürk’ü ne kadar anlayamadığımızı bir kere daha anladım. Görünen o ki biz anlamasak da başkaları modern Türkiye’nin kurucusunu çoktan anlamış bile… Eğitim çok önemli bir konu. Fakat bir şekilde istediğiniz eği￾timi alamıyorsanız bu dünyanın sonu değil. Zira artan olanak￾lar sayesinde formal eğitim dışındaki eğitimlere dalarsanız, ortaokul hatta lise eğitiminin zaman kaybı olduğunu düşün￾meniz bile olası. Eğitim sistemimizin sürekli değişen, çağın gerekliliklerine uygun olmayan, düşünmeyi öğretmek yerine “bilgi ezberletmeye” dayalı yapısı ve bir sistemden ziyade sis￾temsizlikler bütününü andıran profili, maalesef sağlam, mo￾dern ve kapsayıcı bir müfredata olan umutlarımızı ortadan kaldırıyor. Fakat hemen karalar bağlamayın. Diplomaları mut￾laka almak gerek; bu ayrı bir konu. Diğer yandan diplomanın size veremediği eğitime dair o kadar çok şey var ki, bunların mutlaka eğitim hayatı boyunca takviye edilerek yerine konma￾sı gerekiyor ve günümüz imkânlarıyla bu mümkün. Özellikle müzik (ve genel olarak sanat) eğitimi bu anlamda öne çıkıyor. Müziğin basit bir eğlence olduğu gibi bir yanılgıya düşenler, genellikle hayatında hiç müzikle uğraşmamış olanlardır. Ger- çekten de aklınıza gelebilecek en basit enstrümanı bile iyi bir şekilde çalabilmek, büyük efor gerektirir. Çünkü müzik ciddi bir iştir. Dolayısıyla hak ettiği ciddiyetle müziğe yaklaşmayanların onu anlaması da beklenemez. Müziğin neden bu kadar önemli olduğunu, yaratıcılık, zekâ ve hayal gücü ile sanat arasındaki ilişkiyi ve büyük dâhilerin hayatlarını merak eden okuyucularımız şu an okumakta olduğunuz 2017’nin son sayısını çok sevecek.
Bilim
Popular Science Türkiye - Sayı 68 (Aralık 2017)Popular Science Türkiye Dergisi · Popular Science Dergisi · 201760 okunma