Sevgili Sorumlu Dünya Vatandaşları!
2020 510. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2020 01:00
Enerji denince çoğumuzun aklına santraller, barajlar jeneratörler gibi büyük ölçekteki yapılar geliyor. Fakat sürdürülebilir enerji kaynakları konusundaki çalışmalar doludizgin devam ededursun, tüketiciler olarak bize de büyük sorumluk düşüyor aslında. Enerji kaynağımız ister fosil, ister rüzgâr ya da güneş olsun, gerektiğinden fazlasını kullanmanın gezegenimize kötülük yapmak anlamına geldiğini bilmeliyiz. Enerji kullanımını optimum düzeyde tutabilmek için teknolojiden yardım alabiliriz. Bu tür bir yaklaşımla satın alma maliyeti başta yüksek olsa da toplam sahip olma maliyetinin düşük olması sebebiyle aslında bütçemiz de rahatlayacaktır. Sözgelimi fotoselli musluklar bildiğiniz gibi hiç de ucuz değil. Fiyatları markalar arasında büyük değişiklikler gösterse de görece uygun fiyata satın alacağınız bir fotoselli musluk, su faturanızda yaratacağı düşüş ile bir iki yıl içinde kendini amorti edecektir. Bu bir yana siz de sorumlu bir dünya vatandaşı olarak kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Benzer yaklaşımı başka alanlara da uygulamak mümkün. Örneğin tungsten ampul dönemi kapanalı çok oldu. Yakın zamana kadar 100 W’lık birkaç ampul oturma odamızı aydınlatırken, 20 W güç tüketmesine rağmen ışık şiddeti olarak 100 W’lık tungsten ampule denk tasarruflu ampuller çoktan evlerimizde yerini aldı. Fakat yeni çıkan ve sürekli gelişen LED ampuller daha da fazla (yaklaşık %50) tasarruflu bir tablo çizebiliyor. Yani 10-15 W’lık bir LED ampul ile neredeyse 100 W’lık tungsten ampul performansı elde edebiliyorsunuz. Teknoloji geliştikçe güç tüketimi de düşüyor. Bize düşen bu gelişimi takip edip elimizden geldikçe hayatımıza entegre etmek. Bu ay hepimizi yakından ilgilendiren Enerji konusunu mercek altına aldık. 2018’in gezegenimize huzur ve sakinlik getirmesi dileğiyle.
Bilim
Popular Science Türkiye - Sayı 69 (Ocak 2018)Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi Yayınları · 201835 okunma