2020 196. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2020 12:09
Belki bu kitaptaki konular her çağın sorunu belki de bu kitap çağının çok ötesinde yazılmış. Her ne olursa olsun günümüze ışık tutan yalın, gerçekçi, çarpıcı bir olay ve anlatımla örülü bir şaheser. Tam bir hayranı olduğumuz Tolstoy kalemi, öyle bir kalem ki insanın en iç dünyasındaki kelebeğin kanat çırpışlarını da o kanatların sebep olduğu tsunamileri de okuyarak hissedebiliyoruz. Anında içine çeken, düşünmeye sevk eden insan ilişkileri, kadınlar, erkekler, aşk, evlilik gibi evrensel konu ve düşüncelere bir de 'diğer taraftan' bakarak okuyoruz. Mutlaka herkesin başucu yapması gereken bir kitap, çoğu Tolstoy eserinde olduğu gibi. İnsana, yaşama dair bir öğüt almak isteyen, kendini anlamlandırmaya çalışan herkesin yolunun uğrak noktası olması gereken bir yazardır Tolstoy ve eserleri. İyi ki bu dünyadan Tolstoy geçmiş Şuraya da kitaba ismini veren sonatın hikayesini bırakayım: Ludwig Van Beethoven'ın la majör, 9 numaralı, op.47 keman ve piyano sanatı . Bestecinin yapıtını önce George Bridgetower'a adadığı, ancak iki sanatçının arasında bir kadın yüzünden çıkan tanışma sonucu, Beethoven'ın kararından vazgeçerek sonatı dönemin ünlü Fransız kemancısı Rodolphe Kreutzer'e adadığı anlatılır. Fakat Kreutzer bu sonatı seslendirilmeye uygun bulmayıp hiç çalmamıştır. Dinlemek isteyenler için de link : youtu.be/COGcCBJAC6I Tavsiye ettiğim hatta okurların bununla yetinmeyip diğer Tolstoy eserlerini de mutlaka okumaları gerektiğini düşündüğüm bir inceleme oldu bu da böyle :)
Kreutzer SonatLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201913,6bin okunma