2020 1. kitabı
Bu kitabı bu kadar geç okumanın kabahati tamamen bendedir. Ah o nasıl bir ince ruh feridedeki. O ne derin bir aşktır ki 10 yıl süründürdü iki aşığı. Söyleyeceğim şeyler spoiler içermiyor. Sadece kitap hakkında en ufak bir fikri olmayan insanlar için bir ihtimal spoiler maiyeti taşıyabilir söyleyeceklerim. Açıkçası ben gururu iyi bir şey bilirdim. Halbuki her şey dozunda güzelmiş. Hele bu kadar ince ve naif bir insan için fazla gurur bazen pranga demekmiş. Gurur bizi özgürleştirir güçlendirir sanıyoruz ama hayır fazla gurur bizi kölesi yapıyormuş. Ben Kamuran'a eskisi kadar nefret besleyemedim kitabı bitirdikten sonra. Ve bukadar idealleri olan kesin çizgileri olan ben, bu kitabı bitirdikten sonra hiçbir hatayı kesin bir şekilde affedilmez görmüyorum. Evet bağzı hatalar affedilmemelidir ki çoğu zaman aldatmak da bunlardan biridir kanaatimce ama insan kâr zarar dengesini kurmalıdır önce. Başkasını hayatınızdan tek kalemde silmek acaba sizin hayatınızı ne kadar silikleştirecek? Yanlış anlaşılmasın başkası için yapın demiyorum bunu, kendiniz için yapın. Ben çok gururlu ve buyüzden başı durmadan yere sürtülmüş bir insan olarak bu kitabı okuduktan sonra söyleyebilirim ki o aldatan düşük insanları hayatınızdan çıkarmak size iyi gelicekse çıkarın ama eğer sizi derin buhranlara sürükleyecekse... Bence en önemlisi sizsiniz. İşin özü bu kitap benim birçok tabumu yıktı. Kafamızda kurduğumuz birtakım hazır alınmış idealler değil bizi mutlu edicek olan çünkü hiçbir durum birbirinin aynısı değildir. Hiçbir hata da birbirine benzemez. Gururumu değil mutluluğumu kovalayacağım ben artık (Bunları düşünmeme ramen biri beni aldatırsa gururumu bir kenara da bırakmış olsam, mutlu olmamın onu terk etmekten geçeceğini düşünürdü;)
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılap ve Aka Kitabevi · 1991123,2bin okunma