2020 12. kitabı
"Babalar ve Oğullar" romanı Rusya'da bir devrim gibidir diyebiliriz. Çünkü nihilizm anlayışının Rusya'da yayılmasını sağlayan bir romandır. Ayrıca 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar etkili olan romantizme bir tepki ortaya koymak isteyen Turgenyev, Bazarov ve Arkady aracılığıyla realist ve bireysellik düşüncesini çok net ortaya koymuş. Derin psikolojik tahlillerini, zıt durumların insanda yarattığı karmaşayı çok iyi bir şekilde aktarmış, hayran kaldım açıkçası. Özellikle kuşaklar arasındaki fikir çatışmalarının sıkça yaşandığını görmekteyiz. "(...) annemle aramda bir tartışma olmuştu. Annem küplere binmişti, beni dinlememişti. Sonunda ona, 'Tabii ki beni anlayamazsın, biz iki farklı kuşağın insanlarıyız demiştim. (...) Şimdi sıra bize geldi, bizim varislerimiz bize,' Bizim kuşağa ait değilsiniz, kabullenmeniz lazım' diyor." Bu durumun günümüzde devam ettiğini ve her zaman devam edeceğini biliyoruz. Başkahramanımız Bazarov'dan bahsetmemek olmaz. Bazarov, duruşuyla ve idealinden, (nihilist anlayışından) aşık olmasına rağmen vazgeçmedi. En sevdiğim karakter olmasının başlıca sebebi budur. Sert ve soğuk görünüşü, duygularını ne olursa olsun açığa vurmaması ve dik duruşu onu fazlasıyla yıprattı. Bir süre sonra hayattan zevk almayan, umutsuz biri haline geldi. Yaşadığı topluma ve soylulara nefret ve küskünlüğü hiç dinmeyen Bazarov, Tifüs hastalığına yakalanmasıyla artık çaresizce ölümü beklemeye başladı ve sevdiği kadının kollarındaki son sözleri yüreğimi sızlattı: "Hoşça kal... Dinle... Biliyorsun o zaman seni öpmedim... Yavaş yavaş biten lambayı üfle ve söndür..." Bazarov'un ölümünden sonra romanın diğer kahramanları hayatlarına aynen devam ediyorlar. Hatta Arkady, Bazarov'u hatırlamak istemiyor gibiydi. Üzücü ama gerçek. Bana göre nihilizm çok uç bir anlayış. Bazarov, nihilizmin vücut bulmuş haliydi ancak aşık olması ve ölümü şunu düşündürüyor adeta: İnsan her şeyi reddeder, peki kendisini reddedebilir mi? Bu arada belirtmek isterim, okuduğum kitap çok eski bir basımdı. Alıntılarda farklılıklar olabilir.
Babalar ve OğullarIvan Turgenyev · Akvaryum Yayınları · 201355,9bin okunma