2020 37. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2020 03:00
Tüm zamanların en çok konuşulan kitaplarından biri olan ve eminim ki hepinizin bir kere adını duyduğu bir kitapla geldim . Tabiki dostoyevski'nin 1886 yılında yayımladığı #k:121. İşlenilen bir suçun hazırlık boyutunu , sonuçlarını, vicdanın insanın aklıyla olan kavgasını konu alıyor. Yaptığımız eylemlerin muhakemesini tüm detaylarıyla anlatan eser sizi hem bir suçlu hem de bir polis ruhuyla içine çekiyor. İçeriğine gelirsek Raskalnikov adında bir eski üniversite öğrencisi para ihtiyacını tefeci bir kadına rehin bırakarak sağlıyor . Ama bir gün bu kadının toplumun iyiliği için ölmesi gerektiğini düşünüyor. Kendine göre bir plan yapıp tefeciyi öldürmeye gidiyor. Ve o gün sans eseri oraya gelen kardeşini de olaya şahit olduğu için öldürüyor. Ve Raskalnikovun ızdırap dolu günleri başlıyor. İşlediği cinayeti kimsenin görmemesine rağmen tek sahidi olan vicdanı onu ele veriyor . St. Petersburg sokaklarında bilinçsizce gezip işlediği suçun ağırlığından kurtulmaya çalışıyor ve tabiki kimsenin bilip bilmediğini öğrenmeye de . Suç olgusuna farklı bir perspektiften bakmayı saglayan roman aynı zamanda bir suçun psikolojik kaydıdır . O zaman romanda dikkatimi çeken iki soruyla yazımı bitireyim. -Suç var mıdır ? Yok mudur? - özel insan var mıdır? Yok mudur?
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,1bin okunma