2020 88. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2020 23:10
Tolstoy’un “Mürekkep hokkasının içine vücudumdan etler bırakarak yazdım.” dediği başyapıtıdır. Geriye dönüp yazarın biyografisine baktığımızda kahramanlarında kendi yaşantı ve fikirlerinden izler buluruz: Anna Karenina, haksız/ suçlu diye yargılayıp bir sonraki sayfalarda hak verdiğim yanları ile yüzleştiğim, dönemin toplumunun dayattığı fikirleri yok sayarak tek başına kalma pahasına direnişiyle zaman zaman cesaretine hayranlık duyduğum, okuyan, araştıran, cinsiyet kavramına göre ahlak anlayışının, eğitim hakkının, yaşantı özgürlüğünün değişmeyeceğini göstererek kadın erkek eşitsizliğini irdelememe vesile olan baş karakterdir ve yasak aşk, kitabın sadece görünen yüzüdür. Levin karekterinin mütevazi bir köy hayatında huzuru bulması, var oluş amacını ve hayatın anlamını sorgulaması, dine bakış açısı yazarın kendi benliğidir. İki farklı aşk örgüsüyle gerçek huzuru irdeleme fırsatı veren yazar kendini yok edercesine bir fedakarlık ile eksilmeden ama kendinden de vererek hayat bulan iki aşkı mukayese ettirir. Hikayenin sonunda acıma,yargılama, üzülme, hak verme arası karmaşık bir duyguya büründüren eserdir benim için, Anna Karenina.
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,6bin okunma