2017 1. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2017 03:32
Lisede Edebiyat hocamız yirmiye yakın kitap ismi verdi ve birini okuyup özetini çıkartmamızı istedi. Çalıkuşu´nu hiç okumamıştım ve merak ettiğim bir kitaptı. Bir hevesle aldım ama ödev olduğundan mıdır , zorunlu tutulduğu için midir bilmiyorum kitabı ne zaman elime alsam zorla okuyordum. Bir ayda yaklaşık otuz sayfa okuyabildim yalnızca. Ödevin son günü geldiğinde bir çabayla aldım elime . Saat belki 22.00... Söylene söylene ´ bu kitap biter mi ´yakınmalarıyla okumaya başladım. Kitabı bitirdiğimde saat gece üç buçuk dört civarıydı. Ve ağlamaktan ıslanan yüzümde buruk bir tebessüm vardı. Kitabın etkisinden uzun bir süre çıkamadım. Önüme gelen herkese tavsiye ediyor , herkesin bu kitabı okumasını istiyordum. Ben ne zaman üzülsem, çok mutlu olsam , kendimi yalnız hissetsem rastgele bir sayfa açıp okurum. Daha iyisini okuyana kadar 6 ayda bir okuduğum ve en sevdiğim tek kitap bu. Kitabın konusuna gelecek olursak [SPOİLER olabilir . Çünkü kitabı anlatma arzumun önüne hala geçmiş değilim.) kitabın başında kahramanımızın (Feride´nin) çocukluğu anlatılıyor. Kimi zaman hüzünlü , kimi zaman şımarık , afacan bir Feride ile karşılaşıyoruz. Daldan dala gezen , yaşıtlarına huzur vermeyen , etrafındaki herkese kök söktüren ama bir o kadar da kendini sevdiren bir çocuk . Haydut , süslenmeyi , yemek yapmayı bilmeyen küçük Feridemiz ile kız gibi yetişmiş , kibar kuzeni Kamran arasında değişik duygular meydana gelir. Ve bir gün gizemli bir mektupla tüm hayaller yıkılır ve o afacan Feride Anadolu´nun yollarına düşer. Kimi zaman tatlı bir kalfayla kimi zaman torpilci müdürle, kimi zaman numaracı bir muallimeyle, kimi zaman tatlı bir Munise ile kimi zaman da küfürbaz ama merhametli bir doktorla karşılaşarak hayatı öğrenir Feride. Ah gönül ister ki tüm kitabı şuraya yaz içinde kalmasın ama neyse :D Velhasılıkelam deli dolu , temiz yürekli, Gülbeşeker gibi güzel bir genç kadının yaşadığı acılar , kazandığı savaşlar , yenildiği aşklar , kaybettiği canlar derken güçlü bir kadının doğuşuna şahit olduğumuz harikulade bir kitaptır Çalıkuşu. Bir ara Çalıkuşu´nu okumayan insanlarla arkadaş olmuyordum ortak yönümüz yok gerekçesiyle . Ama sonra bu kitabın herkes tarafından okunmaması gerektiğinin farkına vardım . Milyonlarca okunması olsa bile bu kitap hala özel bir kitap . Umarım değer bilmez insanların elinde heba olmaz ya da benim gibi sonradan kıymetini anlarlar.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2019123,2bin okunma