Gรถnderi

Puan vermediยท112 syf.ยทยท
2020 9. kitabฤฑ
๐™ฐ๐™ป๐™ฑ๐™ด๐š๐šƒ ๐™ฒ๐™ฐ๐™ผ๐š„๐š‚ /๐šˆ๐™ฐ๐™ฑ๐™ฐ๐™ฝ๐™ฒ๐™ธ "๐’๐š๐ง๐ค๐ข ๐›๐ฎ ๐›รผ๐ฒรผ๐ค รถ๐Ÿ๐ค๐ž ๐›๐ž๐ง๐ข ๐ครถ๐ญรผ๐ฅรผ๐ค๐ฅ๐ž๐ซ๐๐ž๐ง ๐š๐ซฤฑ๐ง๐ฤฑ๐ซ๐ฆฤฑลŸ, ๐ฎ๐ฆ๐ฎ๐ญ๐ญ๐š๐ง ๐ค๐ฎ๐ซ๐ญ๐š๐ซ๐ฆฤฑลŸ๐ญฤฑ, ๐ขลŸ๐š๐ซ๐ž๐ญ๐ฅ๐ž๐ซ ๐ฏ๐ž ๐ฒฤฑ๐ฅ๐ฤฑ๐ณ๐ฅ๐š๐ซ๐ฅ๐š ๐ฒรผ๐ค๐ฅรผ ๐จ๐ฅ๐š๐ง ๐›๐ฎ ๐ ๐ž๐œ๐ž๐๐ž, ๐ค๐ž๐ง๐๐ข๐ฆ๐ข ๐ข๐ฅ๐ค ๐ค๐ž๐ณ ๐จ๐ฅ๐š๐ซ๐š๐ค, ๐รผ๐ง๐ฒ๐š๐งฤฑ๐ง ๐ญ๐š๐ญ๐ฅฤฑ ๐ค๐š๐ฒฤฑ๐ญ๐ฌฤฑ๐ณ๐ฅฤฑฤŸฤฑ๐ง๐š ๐šรงฤฑ๐ฒ๐จ๐ซ๐๐ฎ๐ฆ." ~๐™ฝ๐šŽ๐š๐š’๐š› ๐šข๐šŠ๐š‹๐šŠ๐š—๐šŒฤฑ ๐š”๐šŽ๐š•๐š’๐š–๐šŽ๐šœ๐š’? ~๐™ฐ๐š—๐š•๐šŠ๐šฤฑ๐š•๐š–๐šŠ๐š” ๐š’๐šœ๐š๐šŽ๐š—๐šŽ๐š— ๐š‹รผ๐šขรผ๐š” ๐šŸ๐šŽ ๐š๐š˜๐š•๐šŠ๐š–๐š‹๐šŠรง๐š•ฤฑ ๐š‹๐šž ๐š‘๐š’๐š”๐šŠ๐šข๐šŽ? Kendine dahi โ€˜โ€™ รถtekileลŸmiลŸ โ€˜โ€™ olan bir adam. YaลŸamฤฑn belirsizliฤŸi iรงinde kaybolmakta olan รผmitsiz bir simaโ€ฆ Yanฤฑ baลŸฤฑnda, saฤŸฤฑnda, solunda ve gรถz bebekleri iรงerisinde yansฤฑmakta olan suretlere sonsuz bir ket รงeken โ€˜โ€™รถtekiโ€™โ€™ bir adamโ€ฆ Meursaultโ€™un her gรผne uyanฤฑลŸฤฑnda ve o gรผne veda ediลŸinde, ruhsuz fakat bir o kadarda yaลŸam dolu bedeninin soyutlanฤฑลŸฤฑ, asฤฑl yabancฤฑ olanฤฑn o ve bedeninden ibaret olmadฤฑฤŸฤฑdฤฑr. Soluksuz kaรงmakta olan ve saklanan ลŸeyin dรผลŸรผncelerinin olduฤŸunu bize anlatmak istiyor oluลŸudurโ€ฆ "๐๐š๐ณฤฑ ๐ข๐ง๐ฌ๐š๐ง๐ฅ๐š๐ซฤฑ๐ง ๐ฌฤฑ๐ซ๐Ÿ ๐ง๐จ๐ซ๐ฆ๐š๐ฅ ๐จ๐ฅ๐š๐›๐ข๐ฅ๐ฆ๐ž๐ค ๐ขรง๐ข๐ง ๐จ๐ฅ๐šฤŸ๐š๐งรผ๐ฌ๐ญรผ ๐ž๐ง๐ž๐ซ๐ฃ๐ข ๐ฌ๐š๐ซ๐Ÿ ๐ž๐ญ๐ญ๐ข๐ค๐ฅ๐ž๐ซ๐ข๐ง๐ข ๐ค๐ข๐ฆ๐ฌ๐ž ๐›๐ข๐ฅ๐ฆ๐ž๐ณ." Annesinin รถlรผmรผnรผn ardฤฑndan gรถz yaลŸฤฑ dรถkmemesiyle birlikte hayatฤฑna kolaylฤฑkla devam etmesi, mahkemede kendisine idam cezasฤฑ verildiฤŸinde dahi sรผkunetini koruyup mahkemede bulunan insanlarฤฑ irdeleyip dรผลŸรผndรผrmesi ve bununla beraber "๐ฒ๐š๐›๐š๐ง๐œฤฑ" oluลŸunun cezasฤฑnฤฑ รถlรผm ile รถdeyecek olmasฤฑ... Yabancฤฑ oluลŸunuza yetecek bazฤฑ insani meseleler iลŸte bunlar:) " ๐™ƒ๐™š๐™ง ลŸ๐™š๐™ฎ๐™ž๐™ฃ ๐™ฉ๐™–๐™ข๐™–๐™ข ๐™ค๐™ก๐™ข๐™–๐™จฤฑ ๐™ซ๐™š ๐™ ๐™š๐™ฃ๐™™๐™ž๐™ข๐™ž ๐™™๐™–๐™๐™– ๐™–๐™ฏ ๐™ฎ๐™–๐™ก๐™ฃฤฑ๐™ฏ ๐™๐™ž๐™จ๐™จ๐™š๐™™๐™š๐™—๐™ž๐™ก๐™ข๐™š๐™ข ๐™žรง๐™ž๐™ฃ ๐™ž๐™™๐™–๐™ข ๐™œรผ๐™ฃรผ๐™ฃ๐™™๐™š รง๐™ค๐™  ๐™จ๐™š๐™ฎ๐™ž๐™ง๐™˜๐™ž ๐™—๐™ช๐™ก๐™ช๐™ฃ๐™ข๐™–๐™จฤฑ๐™ฃ๐™™๐™–๐™ฃ ๐™ซ๐™š ๐™—๐™ช๐™ฃ๐™ก๐™–๐™งฤฑ๐™ฃ ๐™—๐™š๐™ฃ๐™ž ๐™ฤฑ๐™ฃรง ๐™™๐™ค๐™ก๐™ช ๐™๐™–๐™ฎ๐™ ฤฑ๐™งฤฑลŸ๐™ก๐™–๐™ง๐™ก๐™– ๐™ ๐™–๐™งลŸฤฑ๐™ก๐™–๐™ข๐™–๐™ก๐™–๐™งฤฑ๐™ฃ๐™™๐™–๐™ฃ ๐™—๐™–ลŸ๐™ ๐™– ๐™ž๐™จ๐™ฉ๐™š๐™ฎ๐™š๐™˜๐™š๐™  ๐™—๐™ž๐™ง ลŸ๐™š๐™ฎ๐™ž๐™ข ๐™ ๐™–๐™ก๐™ข๐™–๐™ขฤฑลŸ๐™ฉฤฑ..." Bunlarฤฑn her biri size tuhaf ve yorumlanmayacak kadar anlamsฤฑz gelebilir. OkuduฤŸunuz yabancฤฑ ve kabullenmesi zor hissiyatlar ise kitapta bulunan karakteri deฤŸil, aslฤฑnda sizi bir yabancฤฑ bedenine sokuveriyor. Birbirinden farklฤฑ yollara รงฤฑkabilecek ve bรผyรผk manalar taลŸฤฑyan bu kelime ile de sizi yรผkรผmlรผ tutuyor. Daha sonra ise biten her cรผmle ardฤฑndan soruyor olacaksฤฑnฤฑz โ€˜โ€™diฤŸer bir " ๐ฒ๐š๐›๐š๐ง๐œฤฑ"ben deฤŸil miyim? โ€™โ€™ Yanฤฑmdakilere, dรผลŸรผncelerime, gerรงekleลŸtirmekte olduฤŸum eylemlere ve kendimeโ€ฆ "๐™”๐™ž๐™ฃ๐™š ๐™—๐™ž๐™ง ๐™จรผ๐™ง๐™š ๐™จ๐™ช๐™จ๐™ฉ๐™ช๐™ ๐™ฉ๐™–๐™ฃ ๐™จ๐™ค๐™ฃ๐™ง๐™–, ๐™ฉ๐™ช๐™๐™–๐™› ๐™—๐™ž๐™ง๐™ž ๐™ค๐™ก๐™™๐™ชฤŸ๐™ช๐™ข๐™ช, ๐™—๐™š๐™ฃ๐™ž ๐™ ๐™ชลŸ๐™ ๐™ช๐™จ๐™ช๐™ฏ ๐™—๐™ช ๐™ฎรผ๐™ฏ๐™™๐™š๐™ฃ ๐™จ๐™š๐™ซ๐™™๐™žฤŸ๐™ž๐™ฃ๐™ž ๐™–๐™ข๐™– ๐™—๐™š๐™ก๐™ ๐™ž ๐™œรผ๐™ฃรผ๐™ฃ ๐™—๐™ž๐™ง๐™ž๐™ฃ๐™™๐™š ๐™ฎ๐™ž๐™ฃ๐™š ๐™–๐™ฎ๐™ฃฤฑ ๐™จ๐™š๐™—๐™š๐™ฅ๐™ฉ๐™š๐™ฃ ๐™ฃ๐™š๐™›๐™ง๐™š๐™ฉ ๐™š๐™™๐™š๐™—๐™ž๐™ก๐™š๐™˜๐™šฤŸ๐™ž๐™ฃ๐™ž ๐™ขฤฑ๐™งฤฑ๐™ก๐™™๐™–๐™ฃ๐™™ฤฑ." Bu roman sizin de kendinize ve yaลŸamฤฑnฤฑza birer yabancฤฑ oluลŸunuzdan bahsetmekte. ร‡รผnkรผ her birimiz kitaptaki ana karakter gibi gerรงek benliฤŸimiz iรงerisinde sakladฤฑฤŸฤฑmฤฑz duygularฤฑ dile getirdiฤŸimizde toplumun kalฤฑplarฤฑna girmeyen ve bu nedenle dฤฑลŸlanan yabancฤฑlardanฤฑz. ฤฐลŸte yazarฤฑn bize ve tรผm "yabancฤฑlara โ€œvermek istediฤŸi mesaj bundan ibarettir. Bu mesajฤฑ ise bir "๐ฒ๐š๐›๐š๐ง๐œฤฑ"รผzerinden veriyor oluลŸu, gรถzden kaรงan detaylarฤฑ bizlere sunmuลŸtur. Romanda ana karakter olan Meursaultโ€™un ise bu konu รผzerinden iรง ve dฤฑลŸ dรผnyasฤฑna olan kรผskรผnlรผฤŸรผ, kendisi ile beraber herkese yabancฤฑ oluลŸu ve derininde saklanmakta olan acฤฑlarฤฑ anlatฤฑlmaktadฤฑr. Her ลŸey bir kenara, Albert Camusโ€™un Nobel Edebiyat รถdรผllรผ bu eseri, sadece bu derinliฤŸi iรงin bile okunmaya deฤŸerdir. Yazarฤฑn kurguladฤฑฤŸฤฑ harika hikayesi ve tekniฤŸi ise bizlere bฤฑrakฤฑlmฤฑลŸ olan bir klasik olmaktan alฤฑkonulamaz. Kitabฤฑ sizlere tavsiye ediyor ve benliฤŸinizden, size รถzgรผ dรผลŸรผncelerinizden hiรงbir zaman vazgeรงmeyip kendinize dahi yabancฤฑlaลŸmamanฤฑzฤฑ diliyorum. Prof. Dr. Bedia Akarsuโ€™nun da dediฤŸi gibi;โ€˜โ€™ ๐˜ฝ๐™š๐™ฃ๐™ก๐™ž๐™  ๐™ฏ๐™–๐™ข๐™–๐™ฃ ๐™ซ๐™š ๐™ข๐™š๐™ ๐™–๐™ฃ๐™ก๐™– ๐™จฤฑ๐™ฃฤฑ๐™ง๐™ก๐™–๐™ฃ๐™™ฤฑ๐™งฤฑ๐™ก๐™–๐™ข๐™–๐™ฏ. ๐™Š๐™ฎ๐™จ๐™– ๐™ซรผ๐™˜๐™ช๐™ฉ ๐™žรง๐™ž๐™ฃ ๐™™๐™–๐™ž๐™ข๐™– ๐™—๐™ž๐™ง ๐™ข๐™š๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™จรถ๐™ฏ ๐™ ๐™ค๐™ฃ๐™ช๐™จ๐™ช๐™™๐™ช๐™ง. ๐˜ฝ๐™š๐™ฃ๐™ก๐™ž๐™  ๐™—๐™ž๐™ง๐™™๐™š๐™ฃ ๐™›๐™–๐™ฏ๐™ก๐™– ๐™ข๐™š๐™ ๐™–๐™ฃฤฑ ๐™–๐™ฎ๐™ฃฤฑ ๐™–๐™ฃ๐™™๐™– ๐™ฉ๐™–๐™จ๐™–๐™ซ๐™ซ๐™ช๐™ง ๐™š๐™™๐™š๐™—๐™ž๐™ก๐™ž๐™ง." ลžimdiden keyifli okumalar :)
YabancฤฑAlbert Camus ยท Can Yayฤฑnlarฤฑ ยท 2025137,1bin okunma
ยท
43 Gรถsterim
Lรผtfen giriลŸ yapฤฑnฤฑz.
Nasฤฑl hatฤฑrlamam bu gรผzel deฤŸerlendirmeyi? ลžu an utandฤฑm๐Ÿ˜Š
Aslฤฑ Nur
Gรถnderi Sahibi
Yine รงok gรผzel yorumlar yapmฤฑลŸtฤฑnฤฑz... Ben daha รงok mutlu oldum ikinci defa bunlarฤฑ duymaktan ๐Ÿ™
โ€œ1000Kโ€yฤฑ kฤฑskandฤฑm. KeลŸke okuma grubumuzda da paylaลŸsaydฤฑn Yabancฤฑโ€™yฤฑ.
Aslฤฑ Nur
Gรถnderi Sahibi
ฤฐlk olarak orada paylaลŸmฤฑลŸtฤฑm hocam :)