Puan vermediยท112 syf.ยทยท ๐ฐ๐ป๐ฑ๐ด๐๐ ๐ฒ๐ฐ๐ผ๐๐ /๐๐ฐ๐ฑ๐ฐ๐ฝ๐ฒ๐ธ
"๐๐๐ง๐ค๐ข ๐๐ฎ ๐รผ๐ฒรผ๐ค รถ๐๐ค๐ ๐๐๐ง๐ข ๐ครถ๐ญรผ๐ฅรผ๐ค๐ฅ๐๐ซ๐๐๐ง ๐๐ซฤฑ๐ง๐ฤฑ๐ซ๐ฆฤฑล, ๐ฎ๐ฆ๐ฎ๐ญ๐ญ๐๐ง ๐ค๐ฎ๐ซ๐ญ๐๐ซ๐ฆฤฑล๐ญฤฑ, ๐ขล๐๐ซ๐๐ญ๐ฅ๐๐ซ ๐ฏ๐ ๐ฒฤฑ๐ฅ๐ฤฑ๐ณ๐ฅ๐๐ซ๐ฅ๐ ๐ฒรผ๐ค๐ฅรผ ๐จ๐ฅ๐๐ง ๐๐ฎ ๐ ๐๐๐๐๐, ๐ค๐๐ง๐๐ข๐ฆ๐ข ๐ข๐ฅ๐ค ๐ค๐๐ณ ๐จ๐ฅ๐๐ซ๐๐ค, ๐รผ๐ง๐ฒ๐๐งฤฑ๐ง ๐ญ๐๐ญ๐ฅฤฑ ๐ค๐๐ฒฤฑ๐ญ๐ฌฤฑ๐ณ๐ฅฤฑฤฤฑ๐ง๐ ๐รงฤฑ๐ฒ๐จ๐ซ๐๐ฎ๐ฆ."
~๐ฝ๐๐๐๐ ๐ข๐๐๐๐๐ฤฑ ๐๐๐๐๐๐๐๐?
~๐ฐ๐๐๐๐ฤฑ๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐รผ๐ขรผ๐ ๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐รง๐ฤฑ ๐๐ ๐๐๐๐๐ข๐?
Kendine dahi โโ รถtekileลmiล โโ olan bir adam. Yaลamฤฑn belirsizliฤi iรงinde kaybolmakta olan รผmitsiz bir simaโฆ
Yanฤฑ baลฤฑnda, saฤฤฑnda, solunda ve gรถz bebekleri iรงerisinde yansฤฑmakta olan suretlere sonsuz bir ket รงeken โโรถtekiโโ bir adamโฆ
Meursaultโun her gรผne uyanฤฑลฤฑnda ve o gรผne veda ediลinde, ruhsuz fakat bir o kadarda yaลam dolu bedeninin soyutlanฤฑลฤฑ, asฤฑl yabancฤฑ olanฤฑn o ve bedeninden ibaret olmadฤฑฤฤฑdฤฑr. Soluksuz kaรงmakta olan ve saklanan ลeyin dรผลรผncelerinin olduฤunu bize anlatmak istiyor oluลudurโฆ
"๐๐๐ณฤฑ ๐ข๐ง๐ฌ๐๐ง๐ฅ๐๐ซฤฑ๐ง ๐ฌฤฑ๐ซ๐ ๐ง๐จ๐ซ๐ฆ๐๐ฅ ๐จ๐ฅ๐๐๐ข๐ฅ๐ฆ๐๐ค ๐ขรง๐ข๐ง ๐จ๐ฅ๐ฤ๐๐งรผ๐ฌ๐ญรผ ๐๐ง๐๐ซ๐ฃ๐ข ๐ฌ๐๐ซ๐ ๐๐ญ๐ญ๐ข๐ค๐ฅ๐๐ซ๐ข๐ง๐ข ๐ค๐ข๐ฆ๐ฌ๐ ๐๐ข๐ฅ๐ฆ๐๐ณ."
Annesinin รถlรผmรผnรผn ardฤฑndan gรถz yaลฤฑ dรถkmemesiyle birlikte hayatฤฑna kolaylฤฑkla devam etmesi, mahkemede kendisine idam cezasฤฑ verildiฤinde dahi sรผkunetini koruyup mahkemede bulunan insanlarฤฑ irdeleyip dรผลรผndรผrmesi ve bununla beraber "๐ฒ๐๐๐๐ง๐ฤฑ" oluลunun cezasฤฑnฤฑ รถlรผm ile รถdeyecek olmasฤฑ...
Yabancฤฑ oluลunuza yetecek bazฤฑ insani meseleler iลte bunlar:)
" ๐๐๐ง ล๐๐ฎ๐๐ฃ ๐ฉ๐๐ข๐๐ข ๐ค๐ก๐ข๐๐จฤฑ ๐ซ๐ ๐ ๐๐ฃ๐๐๐ข๐ ๐๐๐๐ ๐๐ฏ ๐ฎ๐๐ก๐ฃฤฑ๐ฏ ๐๐๐จ๐จ๐๐๐๐๐๐ก๐ข๐๐ข ๐รง๐๐ฃ ๐๐๐๐ข ๐รผ๐ฃรผ๐ฃ๐๐ รง๐ค๐ ๐จ๐๐ฎ๐๐ง๐๐ ๐๐ช๐ก๐ช๐ฃ๐ข๐๐จฤฑ๐ฃ๐๐๐ฃ ๐ซ๐ ๐๐ช๐ฃ๐ก๐๐งฤฑ๐ฃ ๐๐๐ฃ๐ ๐ฤฑ๐ฃรง ๐๐ค๐ก๐ช ๐๐๐ฎ๐ ฤฑ๐งฤฑล๐ก๐๐ง๐ก๐ ๐ ๐๐งลฤฑ๐ก๐๐ข๐๐ก๐๐งฤฑ๐ฃ๐๐๐ฃ ๐๐ล๐ ๐ ๐๐จ๐ฉ๐๐ฎ๐๐๐๐ ๐๐๐ง ล๐๐ฎ๐๐ข ๐ ๐๐ก๐ข๐๐ขฤฑล๐ฉฤฑ..."
Bunlarฤฑn her biri size tuhaf ve yorumlanmayacak kadar anlamsฤฑz gelebilir. Okuduฤunuz yabancฤฑ ve kabullenmesi zor hissiyatlar ise kitapta bulunan karakteri deฤil, aslฤฑnda sizi bir yabancฤฑ bedenine sokuveriyor. Birbirinden farklฤฑ yollara รงฤฑkabilecek ve bรผyรผk manalar taลฤฑyan bu kelime ile de sizi yรผkรผmlรผ tutuyor. Daha sonra ise biten her cรผmle ardฤฑndan soruyor olacaksฤฑnฤฑz โโdiฤer bir " ๐ฒ๐๐๐๐ง๐ฤฑ"ben deฤil miyim? โโ
Yanฤฑmdakilere, dรผลรผncelerime, gerรงekleลtirmekte olduฤum eylemlere ve kendimeโฆ
"๐๐๐ฃ๐ ๐๐๐ง ๐จรผ๐ง๐ ๐จ๐ช๐จ๐ฉ๐ช๐ ๐ฉ๐๐ฃ ๐จ๐ค๐ฃ๐ง๐, ๐ฉ๐ช๐๐๐ ๐๐๐ง๐ ๐ค๐ก๐๐ชฤ๐ช๐ข๐ช, ๐๐๐ฃ๐ ๐ ๐ชล๐ ๐ช๐จ๐ช๐ฏ ๐๐ช ๐ฎรผ๐ฏ๐๐๐ฃ ๐จ๐๐ซ๐๐ฤ๐๐ฃ๐ ๐๐ข๐ ๐๐๐ก๐ ๐ ๐รผ๐ฃรผ๐ฃ ๐๐๐ง๐๐ฃ๐๐ ๐ฎ๐๐ฃ๐ ๐๐ฎ๐ฃฤฑ ๐จ๐๐๐๐ฅ๐ฉ๐๐ฃ ๐ฃ๐๐๐ง๐๐ฉ ๐๐๐๐๐๐ก๐๐๐ฤ๐๐ฃ๐ ๐ขฤฑ๐งฤฑ๐ก๐๐๐ฃ๐ฤฑ."
Bu roman sizin de kendinize ve yaลamฤฑnฤฑza birer yabancฤฑ oluลunuzdan bahsetmekte. รรผnkรผ her birimiz kitaptaki ana karakter gibi gerรงek benliฤimiz iรงerisinde sakladฤฑฤฤฑmฤฑz duygularฤฑ dile getirdiฤimizde toplumun kalฤฑplarฤฑna girmeyen ve bu nedenle dฤฑลlanan yabancฤฑlardanฤฑz. ฤฐลte yazarฤฑn bize ve tรผm "yabancฤฑlara โvermek istediฤi mesaj bundan ibarettir. Bu mesajฤฑ ise bir "๐ฒ๐๐๐๐ง๐ฤฑ"รผzerinden veriyor oluลu, gรถzden kaรงan detaylarฤฑ bizlere sunmuลtur.
Romanda ana karakter olan Meursaultโun ise bu konu รผzerinden iรง ve dฤฑล dรผnyasฤฑna olan kรผskรผnlรผฤรผ, kendisi ile beraber herkese yabancฤฑ oluลu ve derininde saklanmakta olan acฤฑlarฤฑ anlatฤฑlmaktadฤฑr.
Her ลey bir kenara, Albert Camusโun Nobel Edebiyat รถdรผllรผ bu eseri, sadece bu derinliฤi iรงin bile okunmaya deฤerdir. Yazarฤฑn kurguladฤฑฤฤฑ harika hikayesi ve tekniฤi ise bizlere bฤฑrakฤฑlmฤฑล olan bir klasik olmaktan alฤฑkonulamaz.
Kitabฤฑ sizlere tavsiye ediyor ve benliฤinizden, size รถzgรผ dรผลรผncelerinizden hiรงbir zaman vazgeรงmeyip kendinize dahi yabancฤฑlaลmamanฤฑzฤฑ diliyorum.
Prof. Dr. Bedia Akarsuโnun da dediฤi gibi;โโ ๐ฝ๐๐ฃ๐ก๐๐ ๐ฏ๐๐ข๐๐ฃ ๐ซ๐ ๐ข๐๐ ๐๐ฃ๐ก๐ ๐จฤฑ๐ฃฤฑ๐ง๐ก๐๐ฃ๐ฤฑ๐งฤฑ๐ก๐๐ข๐๐ฏ. ๐๐ฎ๐จ๐ ๐ซรผ๐๐ช๐ฉ ๐รง๐๐ฃ ๐๐๐๐ข๐ ๐๐๐ง ๐ข๐๐ ๐๐ฃ ๐จรถ๐ฏ ๐ ๐ค๐ฃ๐ช๐จ๐ช๐๐ช๐ง. ๐ฝ๐๐ฃ๐ก๐๐ ๐๐๐ง๐๐๐ฃ ๐๐๐ฏ๐ก๐ ๐ข๐๐ ๐๐ฃฤฑ ๐๐ฎ๐ฃฤฑ ๐๐ฃ๐๐ ๐ฉ๐๐จ๐๐ซ๐ซ๐ช๐ง ๐๐๐๐๐๐ก๐๐ง."
ลimdiden keyifli okumalar :)