“Bilgi bir başkasına aktarılabilir, bilgelikse hayır. Bilgelik keşfedilebilir, bilgelik yaşanabilir, bilgelik el üstünde taşıyabilir insanı, bilgelik mucizeler yaratabilir ama bilgelik anlatılamaz ve öğretilemez."
--> Siddhartha, Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Hermann Hesse'nin, 1922 yılında kaleme aldığı, Budizm felsefesinin ezoterik yönlerini işleyen, en ünlü eserleridir.
--> Birinci Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda insanları yaşamlarını yeniden kurmaya çağıran ve Doğu gizemciliğini yücelten Siddhartha, insanın öz benliğini bularak uygarlığın yerleşik biçimlerinden kurtulmaya çalışmasını anlatır.
--> Siddhartha kelimesi Sanskrit dilinde “siddha” elde etmek, “artha” aranan anlamına gelmektedir.
--> Başkarakter Siddharta’nın amacı Nirvana’ya ulaşmaktır. “Ateşin sönmesi” anlamına gelen Nirvana istek ve tutkuların yok olduğu, kişinin benliğinden soyunduğu ve ıstıraptan etkilenmediği bir iç huzura ulaşmak demektir.
--> Eser şiirsel bir dille yazılmıştır, bu sebeple üslubu beni bir miktar yordu aramızda kalsın ;)
--> Evlerimize kapandığımız bu zor günlerde yapılabilecek en güzel uğraşlardan biri de benliğimizi sorgulamak, hayat amacımızı bu yaşamdaki konumumuzu değerlendirmek. Eğer kitaplığınızda bulunuyorsa bu fırsatı mutlaka değerlendirin derim. Herkese iyi okumalar :)
--> Daha detaylı bir inceleme okumak isteyenler için benim severek okuduğum bir yazının linkini bırakıyorum.
dipnotkitap.net/OYKU_ve_NOVELLA...