···Okunma: 22 Aralık 2020 01:21 Sefiller...
Victor Hugo'nun meşhur kitabı.
Anlatsan sayfa sayfa yazı yazılır tabi eserin üzerine. Anlatılması gereken o kadar şey var ki eserle ilgili.
Lise yıllarında okumuş olduğum kitabı bir de 30 lu yaşlarıma giderken okumak istedim.
Bambaşka duygular, bambaşka hisler ve heyecanlar içinde okudum.
Jan Valjan ne aziz bir adamsın. Vicdanımızın sesini seninle daha çok duymaya başladık... İnsanın içinde bir yerde vicdanı olduğunu ve dünyanın iyilikte çok daha güzel bir yer olduğunu anlatan muhteşem bir eser.
Eserle ilgili aşağı yukarı herkes bir şeyler söylüyor. Jan Valjan asıl karakter fakat hayatının fırtınasında onunla beraber esen diğer isimler; Aşağılık Tenardiye ve karısı, kalbi taş kesilen müfettiş Javer, mini mini Kozette, gururlu ve aşık bir adam Maryüs ve tabi kitabın sadece başında tanıştığımız daha sonra kitabın her sayfasında ruhunun dolaştığını bildiğimiz Piskopos bulunuyor.
Jan Valjan namuslu, iyi kalpli, mert ve vicdanlı bir insan. Javer ise sadece görevini yapıyor kendine göre. Peki Tenardiye neden bu kadar aşağılık?
İyinin ve kötünün, merhametin ve taş kalpliligin, açlığın ve tokluğun, yazın ve kışın çarpışmasını gördüğümüz eser bize bazen bizim de içine düştüğümüz karmaşıklığı gösteriyor...
Bir yandan Fransız İhtilali ve karşıt görüşleri de anlatan kitab bir anda sizi bir ihtilalci de yapıyor. Tabi sizin kararınız ben Cumhuriyeti seçen ihtilalci oldum.
Meraklı kadınlar, sefiller, dışarıda yatan çocuklar, açıkta ölen insanlar, aç insanlar, açlık için ahlaksızlık yapanlar, kötü yollara sapanlar... Kitapta çokça göreceğiz sefil insanlar bazen ağlatmıyor değil.
Hani bunlar bizim gerçeklerimiz ya belki de ondandır bu hüzün...
Kitabin bir diğer özelliği ve benim için önemli olan kısmı da Namık Kemal'in hayata göz yummadan önce okumuş olduğu son kitap olması..
Kitaplığınızda mutlaka bulunması gereken eserler arasında yer verebilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar diliyorum.